Agris.cz - agrární portál

Statek Dalovice vytvořil loni zisk 362 tisíc korun

4. 6. 1997 | ČTK

Statek Dalovice vytvoril loni zisk 362 tisíc korun

KARLOVY VARY 4.cervna (CTK) - Zisk 362 tisíc korun pri tržbách 167 miliónu korun vytvorila za lonský rok a.s. Statek Dalovice, jeden z nejvetších ceských producentu veprového masa. Pri desetiprocentním nárustu tržeb klesl mezirocne zisk o 1,8 miliónu korun. Výsledky hospodarení schválila valná hromada spolecnosti.

Reditel firmy Ivan Martinovský dnes CTK rekl, že pokles zisku zpusobila restrukturalizace spolecnosti, která v polovine lonského roku zrušila chov slepic a krut. Hospodárský výsledek ovlivnila cena krmných smesí, která v prubehu roku vzrostla o 35 procent.

Kvuli dalšímu nárustu cen krmných smesí a poklesu prodejních cen masa vykázal Statek Dalovice za prvních pet mesícu ztrátu pet miliónu korun. Podle Martinovského se s ekonomickými problémy potýkají i ostatní producenti veprového masa v Ceské republice.

Spolecnost prodává kilogram veprového za 33 korun a prodelává tak na kilogramu šest korun. V Nemecku, kde je masa nedostatek, se pritom cena kilogramu veprového pohybuje mezi tremi a ctyrmi markami, uvedl. Pripustil však, že ceští výrobci neumejí maso v cizine prodat.

Do technologie suchého krmení a rekonstrukce objektu sídla loni firma investovala 11,2 miliónu korun. V roce 1995 investovala necelých deset miliónu korun do modernizace technologických linek chovu prasat, jichž chová 17 tisíc kusu. Chov prasat tvorí 90 procent výroby.

Pres 67 procent akcií statku ovládá skupina kolem s.r.o. Masokombinát Písek. Základní jmení spolecnosti ciní 166,6 miliónu korun a zamestnává 131 osob.

Miroslav Molcík dp


Zdroj: ČTK, 4. 6. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 00:13