Agris.cz - agrární portál

Klatovské rybářství exportuje 60 procent roční produkce ryb

21. 8. 1997 | ČTK

Klatovské rybárství exportuje 60 procent rocní produkce ryb

KLATOVY 21.srpna (CTK) - Z letos ocekávané produkce okolo 900 tun ryb vyveze akciová spolecnost Klatovské rybárství 60 procent do zahranicí, zejména do SRN. Pri dnešních odlovech na peti rybnících pri plném stavu vody, plánují rybári slovit "na vode" pet tun kapru, kterí jsou urceni pro odberatele v sousedním Nemecku. Pro CTK to uvedl vedoucí výrobního závodu Horaždovice na Klatovsku František Trhlík.

Odlovy v rybnících na plné vode, kdy se z rybníku voda nevypouští, provádí rybári od cervna do zárí. Jejich úcelem je lov tržních kapru, kterí pro nízkou poptávku v CR spolecnost exportuje predevším do SRN, kde je o ryby zájem po celý rok a také pro zjištování prírustku kapru pro odhad na podzimní výlovy. Pri takovém zpusobu odlovu se kapri na míste urceném k odlovu nakrmí a druhý den ráno se úsek rybníka zatáhne sítí z lode. Podle výsledku prvních pokusných odlovu, mají podle Trhlíka kapríci vyšší prírustky než v lonském chladném a pro rybáre nevhodném roce. Jejich prumerná hmotnost pri dnešních odlovech dosahuje jedenapul až dva kilogramy a lze predpokládat, že vánocní kapri budou v požadovaném množství i hmotnosti, dodal Trhlík.

Klatovské rybárství vyprodukovalo v lonském roce 759 tun kapru a 112 tun tržních pstruhu. Z vedlejších druhu doplnují sortiment chovaných ryb lín, maréna, štika, candát, tolstolobik a sumec. Krome ryb spolecnost dodala Drubežárskému závodu Klatovy, který je jejím výhradním odberatelem, 755 tun kachen a 214 tun kurat. V letošním roce chtejí klatovští rybári vyprodukovat 900 tun ryb, 770 tun kachen a 200 tun kurat.

Akciová spolecnost Klatovské rybárství hospodarí s poctem 142 stálých zamestnancu na 394 vlastních rybnících o výmere 1756 hektaru. Základní jmení spolecnosti predstavuje témer 174,5 miliónu korun. Obrat firmy dosáhl v roce 1996 94 miliónu zisku s pozitivním hospodárským výsledkem.

Pavel Kovárík bm


Zdroj: ČTK, 21. 8. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 07:37