Agris.cz - agrární portál

EU zesílila kontroly dovozu radioaktivních hub ze střední Evropy

14. 10. 1998 | ČTK

EU zesílila kontroly dovozu radioaktivních hub ze strední Evropy

BRUSEL 14.ríjna (zpravodajka CTK) - Evropská unie dnes prijala radu opatrení majících za cíl zesílit kontroly na dovoz radioaktivních hub ze strední a východní Evropy, konkrétne z Polska, Litvy, Rumunska, Beloruska a Ukrajiny. Tyto státy by tak mohly utrpet vážná omezení svého vývozu.

Komise již zachytila prostrednictvím svého systému 19 oznámení z Rakouska, Nemecka a Francie o dovozu hub prekracujících limity. Pravidla EU, prijatá krátce po cernobylské havárii, omezují maximálne možnou koncentraci radioaktivního césia na 600 Bq na jeden kilogram.

V úterý byl proto narychlo svolán Výbor sledující plnení techto pravidel, aby prošetril prípady vysokého poctu dodávek prekracujících povolené limity. Výbor rozhodl požadovat na clenských státech zesílení kontrol a po tretích zemích toužících do EU vyvážet houby prísné kontroly a platné certifikáty.

Clenské státy již proto zvýšily frekvenci sledování techto dodávek a brzy stanoví specifické podmínky pro vstup hub z daného regionu na území Unie.

Komise ve svém prohlášení zároven varuje tretí zeme, že pokud neprijmou adekvátní opatrení a nebudou-li se prokazovat platnými certifikáty, utrpí vážná omezení svých exportních možností.

Martina Patocková bm


Zdroj: ČTK, 14. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 17:33