Agris.cz - agrární portál

Budvar vyhrál ve Finsku soud s pivovarem Anheuser-Busch

14. 10. 1998 | ČTK

CESKÉ BUDEJOVICE 14.ríjna (CTK) - Mestský soud v Helsinkách zamítl pocátkem ríjna žalobu spolecnosti Anheuser-Busch (AB), kterou se americký pivovar domáhal toho, aby soud zakázal n.p. Budejovický Budvar používat na území Finska ochrannou známku Budejovický Budvar a obchodní jméno Budweiser Budvar n.c. Do této skandinávské zeme ceskobudejovický pivovar vyváží své pivo od roku 1995.

"Toto soudní rozhodnutí nám nejen umožnuje nadále exportovat do Finska, ale je pro nás také dalším pozitivním signálem pri obhajobe našich historicky daných ochranných známek a obchodního jména," rekl dnes obchodní manažer Budvaru Robert Chrt.

Anheuser-Busch podal u Mestského soudu v Helsinkách již v cervnu 1996 žalobu s návrhem na vydání predbežného opatrení, jímž by byl Budejovickému Budvaru zakázán vývoz piva pod oznacením Budejovický Budvar a Budweiser Budvar. Po zamítnutí žaloby se AB u Krajského soudu v Helsinkách odvolal, ale ten potvrdil rozhodnutí Mestského soudu.

Poté následovalo podání rádné žaloby, s níž se AB na mestský soud obrátil v ríjnu 1996. Požadoval v ní mj. zákaz prodeje piva pod jménem Budejovický Budvar ve Finsku, zaplacení škody až do výše deseti miliónu finských marek a odstranení všech etiket, reklam a ceníku, kde se nachází ochranná známka Budejovický Budvar. O dva roky pozdeji však soud žalobu opet zamítl a narídil spolecnosti AB uhradit Budejovickému Budvaru do 30 dnu výdaje.

Kontakt: Budejovický Budvar, n.p., K.Svetlé 4, Ceské Budejovice, tel.: 038/7705111, fax: 038/7313298.

Jaqkub Sekyra jw


Zdroj: ČTK, 14. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 09:47