Agris.cz - agrární portál

Pohořeličtí rybáři usilují o export zpracovaných ryb do zemí EU

14. 10. 1998 | ČTK

Pohorelictí rybári usilují o export zpracovaných ryb do zemí EU

BRNO 14.ríjna (CTK) - O povolení k exportu na teritoria EU v komodite zpracované sladkovodní ryby usiluje a.s. Rybníkárství Pohorelice na Breclavsku. Z nové zpracovny, která nyní odpovídá normám EU, ocekává letos prodej pres 100 tun ryb. Predpokládaná produkce živých ryb dosáhne 1320 tun. Pro CTK to uvedl obchodní námestek firmy Pavel Míšek.

Zákazníci mají podle nej zájem o opracovanou rybu ve forme, na jakou jsou zvyklí u drubeže. "V nabídce jsou i rybí filety bez kostí," upozornil. Chlazené, uzené i mražené ryby dodává spolecnost i do obchodní síte Tesco a Delvita. Povolení trvalého provozu zpracovny získal podnik od Státní veterinární správy CR k 1.lednu tohoto roku.

CR je jedním z nejvetších exportéru sladkovodních ryb do EU, sdelil dále Míšek. Francouzští odberatelé údajne nabádají ceské zpracovatele, aby tuto komoditu dokázali nabídnout a zduvodnit i cenovou úroven. "Kapr je považován za natur produkt," rekl.

Z hlediska vývozu tíží pohorelickou firmu rozkolísaný kurs nemecké marky, rakouského šilinku i italské liry. Pokud je ceská koruna príliš nadhodnocena, získává podnik za své dodávky zhruba o 10 až 15 procent méne. Ze Slovenska, kam spolecnost dodává asi 300 až 350 tun ryb rocne, pritom není reálná predplatba za zboží na prelomu roku.

Nynejší kurs slovenské koruny negativne ovlivnuje prodej ryb do této zeme. Firma pro období Vánoc pocítá na Slovensku s nižší poptávkou. "Po lonské, nepríliš zdarilé sezóne, jsou obchodníci opatrnejší," dodal Míšek.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 14. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 09:12