Agris.cz - agrární portál

SFTR vyveze 76.000 tun pšenice asi do poloviny prosince

13. 10. 1998 | ČTK

PRAHA 13.ríjna (CTK) - Celkem 76.000 tun potravinárské pšenice vyveze asi do poloviny prosince letošního roku Státní fond tržní regulace v zemedelství (SFTR). Na export tohoto množství má již SFTR uzavreny smlouvy. Pro CTK to dnes rekl výkonný reditel SFTR Jan Höck.

V soucasné dobe pracovníci fondu zjištují situaci na zahranicních trzích a pripravují další export. O nem by mela rozhodnout mimo jiné Rada SFTR na svém jednání 27.ríjna. Na exportu potravinárské pšenice ze zásob SFTR se zatím podílejí tri ceské firmy

Podle Höcka by se mel také zmenit zpusob výberového rízení na export obilí. "Rádi bychom prešli na zpusob obvyklý v EU, to znamená, že bychom nevypisovali neustále jednotlivá výberová rízení, ale vypsali bychom jedno trvalé. Tedy byl by stanoven stálý pravidelný termín, napríklad jeden den v týdnu, v nemž by se prijímaly za urcitých podmínek nabídky jednotlivých exportéru," vysvetlil Höck.

V poslední dobe se podle jeho slov objevuje na svetovém trhu více možností, kam exportovat potravinárskou pšenici. Jednou z nich je napríklad export v rámci humanitární pomoci pres nekteré svetové organizace. Za jakou cenu bude SFTR potravinárskou pšenici prodávat, Höck neuvedl, rekl však, že v soucasnosti se cenová nabídka oživuje a nabízené ceny rostou.

Oldrich Pribík bm


Zdroj: ČTK, 13. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 16:21