Agris.cz - agrární portál

Slovensko: Clo na dováženou pšenici nejen z Maďarska

13. 10. 1998 | ČTK

Slovensko: Clo na dováženou pšenici nejen z Madarska

BRATISLAVA 13.ríjna (zpravodaj CTK) - Slovenská vláda na dnešním zasedání zrušila 70procentní clo na dovoz potravinárské pšenice z Madarska k 2.listopadu a zároven k témuž datu rozhodla o uplatnení "docasného ochranného opatrení na dovoz pšenice" ve výši 2540 slovenských korun na tunu dovážené pšenice od všech vývozcu.

Bylo to dnes oznámeno v Bratislave s tím, že opatrení bude platit od 2.listopadu na období 200 dní.

Madarsko zahájilo spor se Slovenskem kvuli clu na dovoz madarské pšenice u WTO a pohrozilo podobným krokem i CR za obdobné opatrení.

Jak uvedla Slovenská televize (STV), dovozní clo zavedlo Slovensko jako docasné ochranné opatrení podle clánku 14 Stredoevropské dohody o volném obchodu (CEFTA).

"Smysl je jasný: omezení nadmerného dovozu vysoce dotované produkce obilí z Madarska. Prebytek v této zemi predstavuje vetší množství, než je naše celorocní spotreba. Madarsko se takto pokouší vyvážet pšenici i na Ukrajinu a do Polska," poznamenal komentátor s tím, že obdobná situace panuje i v dalších vyspelých evropských státech, které se chtejí zbavit prebytku z drívejších sklizní.

Opatrením se podle STV chrání slovenští zemedelci, kterí vypestovali nadbytek potravinárské pšenice. Stejne postupuje i Polsko a CR, pricemž ceská agrární komora navrhuje zavést clo i na veprové, cukr, kukurici a víno. "Ochrana domácí produkce je vlastne ochrana prostredku, které by meli inkasovat slovenští prvovýrobci od domácích zpracovatelu a skladovatelu," podotkl komentátor s tím, že stížnosti u WTO "nerozhodnou o okamžité ekonomické stabilite zemedelské výroby na Slovensku".

msk bm


Zdroj: ČTK, 13. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.05.2024 00:17