Agris.cz - agrární portál

Cukru je přebytek, cukrovary bojují o život

12. 10. 1998 | ČTK

Cukru je prebytek, cukrovary bojují o život

DOBROVICE (okres Mladá Boleslav) 12.ríjna (CTK) - Okamžité zastavení dovozu cukru a sladidel a zvýšenou celní ochranu požadují cukrovary TTD, a.s., které vyrábejí asi 40 procent ceské produkce cukru. Cukru je prebytek a TTD musí letos snížit jeho výrobu mezirocne o 60.000 tun na 200.000 tun.

CTK o tom informoval predseda predstavenstva a.s. Cukrovar a rafinerie cukru TTD Dobrovice a holdingu Ceské cukrovary Oldrich Reinbergr. Podle nej jsou cukrovary existencne ohroženy a hrozí vlna jejich uzavírání.

"Všechny zeme EU i CEFTA své producenty urcitým zpusobem chrání, Ceská republika jako jediná nikoli," rekl Reinbergr. Domácí trh se podle nej stal smetištem pro prebytky z ostatních zemí. Vlastního cukru, který preplnuje sklady cukrovaru, se pritom nemuže zbavit.

Navíc je jeho export znacne prodelecný, protože cena cukru na svetových burzách klesla o tretinu na historicky nejnižší úroven šest korun za kilogram, pricemž výrobní náklady ceských cukrovaru jsou zhruba dvojnásobné. Díky bohaté nabídce levného dotovaného cukru ze zahranicí pricházejí tuzemské cukrovary o své tradicní a duležité zákazníky.

Po lonské více než 40miliónové úcetní ztráte se musí francouzský majoritní vlastník ceského cukrovarnického holdingu Union SDA, který v minulých letech investoval do cukrovaru prímo a neprímo tri miliardy korun, pripravit letos na ztrátu mezi 100 až 200 milióny korun. "Dochází mu již trpelivost a zastavil všechny další investice. Moderní cukrovar, který jsme vybudovali v Dobrovici, by nebyl ztrátový, kdyby stál jinde než v Ceské republice," poznamenal Reinbergr.

Stejne jako cukrovary jsou ohroženi i pestitelé repy. Ti v roce 1990 pestovali cukrovou repu na 150.000 hektarech a v príštím roce se má pocet osevních ploch snížit asi na 50.000 ha.

Petra Laurinová do


Zdroj: ČTK, 12. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 08:02