Agris.cz - agrární portál

Letos uplynulo 30 let od celostátní likvidace TBC v chovu skotu

11. 10. 1998 | ČTK

BRNO 11.ríjna (CTK) - Stamiliónové ztráty rocne napáchala v domácích chovech skotu tuberkulóza, od jejíž likvidace uplynulo letos 30 let. Až desetinu mimoplicních forem nemoci u lidí tehdy zpusobovala TBC skotu a nejcasteji se prenášela syrovým mlékem. "Náklady na tlumení TBC presáhly jednu miliardu korun," rekl CTK Milan Pavlas ze Státního veterinárního ústavu v Brne.

Zeme, v nichž je vymýcena tuberkulóza skotu, má podle nej velké výhody zejména v zahranicním agrárním obchodu. V období pred II.svetovou válkou byla promorenost chovu asi 80procentní, poté asi z 25 procent. "Jen predepsaná pasterace byla schopna bakterie z mléka odstranit," uvedl Pavlas.

U prasat se nyní vyskytla mykobakterióza jen u 0,1 procenta nálezu z jatecných zvírat. Díky turnusovým zástavum zaznamenaly nulový výskyt TBC velkochovy drubeže. V malých domácích chovech se nekdy drubež nakazí, což vzhledem k problematické lécbe aviární TBC muže zpusobit potíže zejména u detí.

Podle Pavlase registrují veterinári u skotu vyšší výskyt chronického zánetu strev mykobakteriálního puvodu. Období od nákazy do projevu príznaku muže trvat nekolik let a onemocnení mohou šírit i ptáci. Zejména na pastve je daleko intenzivnejší možnost nákazy a projevil se zde dovoz vnímavejších zvírat ze zahranicí. "Skot s kombinovanou užitkovostí byl odolnejší," poznamenal.

V CR se nyní provádí plošné zjištování reakce skotu na TBC jednou za rok, podle nákazové situace jednou za dva roky. Po zjištení kladné reakce se zvíre dále vyšetruje. U prasat se delá tato tuberkulinace pouze ve šlechtitelských a rozmnožovacích chovech, dodal Pavlas.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 11. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.05.2024 23:06