Agris.cz - agrární portál

Zemědělci vítají clo na maďarskou pšenici, ale čekají další krok

8. 10. 1998 | ČTK

Zemedelci vítají clo na madarskou pšenici, ale cekají další kroky

PRAHA 8.ríjna (CTK) - Predstavitelé nevládních organizací sdružujících tuzemské zemedelce vesmes vítají stredecní rozhodnutí vlády o zavedení mimorádného cla na pšenici z Madarska. Jak však vyplývá z dnešní ankety CTK, považují toto rozhodnutí pouze za pocátek ochrany agrárního trhu v CR.

Prezident Agrární komory CR (AK) ocenuje, že vláda našla odvahu k zavedení mimorádného cla na madarskou pšenici. Soudí, že budou následovat podobná rozhodnutí na nekteré další zemedelské komodity, napríklad na veprové maso, cukr ci víno. V prípade, že se tak nestane, pristoupí zemedelci k radikálním protestum. O vlivu dosavadního vládního opatrení na pripravované protesty se Hlavácek nevyjádril s poukazem na predcasnost této otázky. Jak rekl, AK vycká do 15.ríjna a pak situaci vyhodnotí.

Jednoznacne kladne privítal stredecní rozhodnutí vlády o zavedení predseda Ceskomoravského svazu zemedelských podnikatelu Jaroslav Brom. Podle jeho slov nízká cena dovážené pšenice likvidovala tuzemské producenty. Krome pšenice by se však vláda podle nej mela zabývat také dalšími komoditami.

Podle predsedy Svazu soukromých zemedelcu CR Josefa Stehlíka zemedelci ocekávali, že vláda podobné opatrení prijme a vítají je. Nicméne melo se tak stát již dríve a opatrení se melo týkat krome pšenice také dalších agrárních komodit, rekl. Jak dodal, je duležité, aby vláda v techto prípadech jednala razantne a zastavila dumpingové dovozy.

Predseda Odborového svazu pracovníku zemedelství a výživy Cech a Moravy Bohumír Dufek zmínený krok vlády hodnotí kladne, nicméne nepovažuje jej za "adekvátní odpoved, kterou by si zemedelci práli". Vláda by mela podle jeho slov projednat ješte subvencované dovozy dalších komodit a také u nich prijmout patricná opatrení. K tomu, zda bude mít vládní rozhodnutí vliv na konání pripravovaných protestních akcí, se Dufek stejne jako Hlavácek zatím nevyjádril.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 8. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 23:26