Agris.cz - agrární portál

Agrární komora ustavila krizový štáb, ale dále vyjednává

6. 10. 1998 | ČTK

BUCOVICE (okres Vyškov) 6.ríjna (CTK) - Krizový štáb k rešení problému s dovozem laciných zemedelských komodit do CR ustavilo na svém dnešním jednání v Bucovicích predstavenstvo Agrární komory CR (AK). Nadále však hodlá s vládou vyjednávat, pricemž s tímto krokem jednomyslne souhlasí zemedelci i potravinári. "Cas k jednání nebude zrejme delší než 14 dní," rekl CTK viceprezident AK Karel Machovec.

Organizacní skupiny AK na úrovni jednotlivých regionu musí podle nej zajistit organizacní záležitosti a místní prípravu na protestní akce. Nebudou-li mít jednání s vládou o zamezení dotovaných importu výsledky, pristoupí zemedelci v první fázi k opatrením výstražného charakteru.

"Pomocí techto protestu se budeme snažit na problém spíše upozornit," uvedl Machovec s tím, že neznepríjemní život obcanum státu. Naopak ve své strategii chce AK o nutnosti svých kroku obyvatelstvo presvedcit. "Znamená to udelat ze svého problému spotrebitelský problém," dodal.

jma (pokr.)

Spotrebitelé by si meli uvedomit, že nejde jen o problémy zemedelství. Rada príkladu dokazuje prudký nárust cen v momentu ovládnutí trhu, cemuž chce AK zabránit. Tento scénár by podle Machovce nepoškodil v dlouhodobém horizontu zemedelce, došlo by však ke zdražení dovážených potravin v dusledku absence domácí konkurence.

Blokování dálnic nebo hranicních prechodu považuje AK až za krajní rešení situace. Zmínený dvoutýdenní horizont k jednání s vládou bude operativne upravován na základe výsledku rozhovoru.

"V prípade neúspechu prikrocíme k razantnejším akcím," upozornil Machovec. Za nosný prvek a základ však AK považuje presvedcovací mediální kampan.

AK ocenuje pozitivní prístup vládního kabinetu i ministra zemedelství a je si vedoma, že nynejší stav agrárního trhu je dusledkem víceleté necinnosti bývalých vlád. Dodnes napríklad chybí zákon na ochranu domácího trhu, prijatý v Polsku v roce 1996 a na Slovensku o rok pozdeji. Ministerstvo prumyslu a obchodu CR predkládá návrh údajne ctvrtým rokem.

Pomerne krátkou dobu na rešení celé situace zduvodnuje AK zápasem o bytí ci nebytí zemedelcu. Zástupci prvovýroby nechtejí a nemohou hrát na cas, pricemž ocekávají uprímnou snahu k dohode i v delším casovém horizontu.

"Nejde o ochranu ceského zemedelce od konkurence, ale je treba konkurenci regulérní, ne dumpingové a subvencované produkce," uzavrel Machovec.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 6. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 18:28