Agris.cz - agrární portál

Na hadcové stepi u Mohelna se budou opět pást ovce

18. 2. 1998 | ČTK

Na hadcové stepi u Mohelna se budou opet pást ovce

MOHELNO (okres Trebíc) 18.února (CTK) - Asi 50 ovcí se bude od kvetna do zárí pást na hadcové stepi u Mohelna na Trebícsku, která je od roku 1952 národní prírodní rezervací. Projekt na záchranu zdejšího vzácného ekosystému teplomilných rostlinných a živocišných druhu vznikl z iniciativy brnenské spolecnosti Eden, která na nej loni získala peníze z Fondu péce o krajinu ministerstva životního prostredí.

Po vyhlášení rezervací byla pastva, i jiné zásahy do krajiny zakázány, uvedl dnes pro CTK Petr Matuška z Edenu. Následkem toho se na stepi rozšírila borovice lesní a jiné dreviny, které teplomilná spolecenstva vytlacovala z jejich stanovišt. Protože samoregulacní procesy nefungovaly, zacali ochránci prírody od roku 1992 odstranovat nálety a na šesti prístupných hektarech kosit trávu.

V letech 1993-96 se díky iniciative Moravské nadace ochrany prírody na údržbe stepi financne podílela nedaleká jaderná elektrárna Dukovany. V roce 1997 se pak do záchrany stepi zapojuje spolecnost Eden a ministerstvo životního prostredí.

Ctyricet zapujcených ovcí, o které se staral zdejší správce, se na stepi objevilo poprvé loni. Dusledky pastvy, které budou patrné až po nekolika letech, jsou sledovány odborníky z Agentury ochrany prírody a krajiny v Brne i Mendlovy zemedelské a lesnické univerzity.

Step se rozkládá na témer 57 hektarech a již od dvacátých let na ni prírodovedci objevovali desítky trpaslicích druhu fauny a flóry. Pozemky na príkrých svazích nad zákrutem reky Jihlavy jsou v majetku obce, uvedl pro CTK její starosta Jirí Kostelník. Ani restituce neprinesly žádné problémy: step byla v minulém a na pocátku tohoto století obecní pastvinou, vysvetlil. Vstup do rezervace po znacených stezkách, na jejichž údržbu prispívá okresní úrad, zajištují zdejší pruvodci zdarma. Obec o 1.420 obyvatelích a letos s osmimiliónovým rozpoctem, z turistiky nemá žádné zisky.

Jaroslava Mikešová vb mal


Zdroj: ČTK, 18. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:05