Agris.cz - agrární portál

Vzácnou hadcovou step u Mohelna spásá sedmdesát ovcí

13. 5. 1998 | ČTK

MOHELNO (okres Trebíc) 13.kvetna (CTK) - Ekologové v techto dnech privezli sedmdesát ovcí na hadcovou step u Mohelna na Trebícsku, která byla v roce 1952 vyhlášena národní prírodní rezervací. Zvírata sem byla dopravena v rámci projektu na záchranu zdejšího vzácného ekosystému teplomilných rostlinných a živocišných druhu, který je financován ministerstvem životního prostredí, uvedl pro CTK starosta obce Jirí Kostelník.

Po vyhlášení rezervací byla totiž pastva a jiné zásahy do krajiny zakázány. Následkem toho se na stepi rozšírila borovice lesní a jiné dreviny, které vzácná spolecenstva vytlacovaly z jejich míst, vysvetlil brnenský ekolog Petr Matuška. Ochránci prírody zacali od roku 1992 nežádoucí flóru odstranovat a na šesti prístupných hektarech kosit trávu. Step se však rozkládá na 57 hektarech na príkrých svazích nad meandrem reky Jihlavy.

Již od dvacátých let na ní prírodovedci objevovali desítky trpaslicích druhu flóry a fauny. Každý rok je obdivují a studují stovky badatelu a studentu. Vstup na znacené stezky je zdarma. Pokud se podarí sehnat sponzory a nakladatele, mela by letos vyjít odborná publikace o stepi od Pavla Veselého z Mendlovy zemedelské a lesnické univerzity v Brne. Ta spolu s brnenskou Agenturou ochrany prírody sleduje i dusledky pastvy, které však podle odborníku budou patrné až po nekolika letech.

Jaroslava Mikešová bk kar


Zdroj: ČTK, 13. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 16:27