Agris.cz - agrární portál

Rybáři slibují nižší ceny vánočních kaprů, píší ZN

13. 6. 1998 | ČTK

Rybári slibují nižší ceny vánocních kapru, píší ZN

PRAHA 13.cervna (CTK) - Snížení cen sladkovodních ryb na domácím trhu letos predpokládá jejich nejvetší tuzemský producent Rybárství Trebon. Píší to dnešní Zemské noviny (ZN) s odvoláním na výrobne obchodního námestka reditele trebonské spolecnosti Rudolfa Provázka. Vše podle nej záleží na prubehu léta. Pokud bude v léte teplo, mohl by podzim vypadat dobre, a to by se jiste promítlo do nižších "vánocních" cen rekl listu. Prumerná cena za kilogram kapra se v Ceské republice behem posledních let více než zdvojnásobila, poznamenávají ZN.

Podle trebonských rybáru by se letos nemel opakovat lonský dramatický nárust cen, kdy pro nedostatek sladkovodních ryb v celé Evrope vzrostly vývozní ceny a ovlivnily také ceský trh. I když ani letos zahranicní poptávka po rybách neklesá, uvedomují si tuzemští producenti, že musí být pri urcování domácích cen obezretnejší než loni. Cena ryb byla koncem lonského roku neúmerne vysoká, pripouštejí rybári. V maloobchodní síti se kapri prodávali až za 120 korun za kilogram, pricemž cena od producenta se vyšplhala na 65 Kc/kg. V roce 1993 prodávali chovatelé ryb kapry za prumernou cenu 32 Kc/kg.

Chov ryb je jediným ziskovým oborem zemedelství, pripomínají ZN. Rybárství Trebon loni dosáhlo obratu více než 144 milióny korun, tedy o 23 milióny více než v roce 1996. Trebonští hospodarí na 7440 hektarech vodní plochy, z níž letos cekají úlovek 3700 tun ryb. Z toho 95 procent jsou kapri, více než polovina produkce jde na export.

aol bk


Zdroj: ČTK, 13. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:40