Agris.cz - agrární portál

Úvěr zaplatí kutnohorské Městské lesy a rybníky z vývozu dřeva

8. 4. 1998 | ČTK

Úver zaplatí kutnohorské Mestské lesy a rybníky z vývozu dreva

KUTNÁ HORA 8.dubna (CTK) - Z financních prostredku získaných vývozem dreva budou splácet Mestské lesy a rybníky (MLR) Kutná Hora úver deset miliónu rakouských šilinku, který jim poskytla rakouská Volksbank. Kutnohorský starosta Ivo Šanc rekl CTK, že platby pujcky jsou vypocítány s dostatecnou rezervou a firma nebude prekracovat plán težby.

Mestské lesy a rybníky obhospodarují asi 2,5 tisíce hektaru lesu a 54 hektaru rybníku. Nemovitý majetek prevzalo mesto v zanedbaném stavu a objekty je nutné rekonstruovat. Vzhledem k príznivému 6,5procentnímu úroku se proto radnice rozhodla využít devizový úver.

"Až tretinu produkce MLR vyvážejí do Rakouska, takže na devizové splátky si vydelají," dodal starosta. Vyvážet surové drevo je podle neho vzhledem k príznivým cenám výhodnejší než surovinu zpracovat, protože firma nemá vlastní pilu.

Radnice je s hospodarením MLR spokojena, což potvrdila i lonská hloubková kontrola. "Dríví se teží podle plánu, a to ani ne maximum, které by se mohlo," reagoval starosta na úvahy o možném rabování lesa.

O konecném využití úverových zdroju se rozhodne na nejbližším zasedání mestského zastupitelstva. Investice z úveru do objektu potrebných pro hospodarení MLR umožní radnici využít vlastní zdroje na obnovu historického jádra mesta.

Jaroslava Tumová mha


Zdroj: ČTK, 8. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:46