Agris.cz - agrární portál

EU popírá, že by otevřela hranice polským mléčným produktům

28. 9. 1998 | ČTK

EU popírá, že by otevrela hranice polským mlécným produktum

VARŠAVA 28.zárí (CTK) - Evropská unie poprela, že by peti polským producentum mléka povolila export do Unie. Dnešní zpráva Evropské komise byla reakcí na prohlášení polského ministra zemedelství Jacka Janiszewského o povolení, které podniky mely údajne od EU získat.

Predstavitelé Evropské komise oznacili ministrovo nadšení za predcasné. Záležitost s dodržováním hygienických norem je v Unii zatím ve stadiu šetrení, rozhodnutí komise bude známo behem mesícu.

Unie zakázala Polsku exportovat mléko do svých státu koncem lonského roku, protože zemedelské podniky neplnily hygienická kritéria platná v Unii. Odhaduje se, že mlécný export Polska do EU dosahuje 43 miliónu dolaru rocne.

Komise uvedla, že Janiszewského údaje pocházely z predbežné verze dokumentu, který bude predložen veterinárnímu výboru Unie. Ten teprve rozhodne, zda je polské mléko v ocích Unie nezávadné.

Polští predstavitelé predpokládají, že jednání o vstupu zeme do EU budou zahájena v listopadu. Prípadný vstup Polska do Unie by se mohl uskutecnit v roce 2003, pripomnela agentura Reuters.

pok bm


Zdroj: ČTK, 28. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 07:12