Agris.cz - agrární portál

Milo získalo úvěr 40 miliónů USD na nákup řepkového semene

28. 9. 1998 | ČTK

Milo získalo úver 40 miliónu USD na nákup repkového semene

OLOMOUC 28.zárí (CTK) - Akciová spolecnost Milo Olomouc, prední tuzemský zpracovatel repkového semene a výrobce rostlinných oleju a tuku, získala u pražské pobocky financního ústavu Credit Suisse First Boston úver ve výši 40 miliónu USD na nákup repky z letošní sklizne. CTK o tom dnes informovala mluvcí potravinárského seskupení Milo Holding Marie Logrová.

"Tato cástka nám za soucasné cenové relace repkového semene umožnuje okamžite nakoupit až 160 tisíc tun repky v celkové hodnote 1,2 miliardy korun, což je více než polovina množství, které chceme z letošní sklizne repkového semene zpracovat," uvedla Logrová.

pokr.beh

Milo Holding chce tímto krokem podle Logrové dodržet dohodu o garancích výkupu repkového semene, která byla pred ukoncením letošní sklizne uzavrena mezi tuzemskými prvovýrobci a zpracovateli. Za jednu tunu repkového semene Milo zemedelcum vyplatí 7700 korun, což je o zhruba devet set korun více než prumerná cena repky z pocátku zárí.

"Chceme dostát svým závazkum i presto, že licencní komise ministerstva zemedelství povolila v srpnu vývoz 60 tisíc tun repky," rekla Logrová, která již dríve vyslovila obavu, že vývoz repky muže tuzemským zpracovatelum zpusobit problémy pri nákupu dostatecného množství této komodity.

Logrová dodala, že rozhodnutí licencní komise prišlo v dobe, kdy se cena tuny repkového semene kvuli vyšší úrode této plodiny v Kanade a Evropské unii pohybovala v zárí napríklad na hamburské burze na úrovni 460 až 470 marek a vyhlídky na její nárust v jarních mesících príštího roku nejsou príliš ružové.

"Od této cástky je navíc nutné odecíst náklady na dopravu repky, které u moravských pestitelu ciní zhruba 700 až 1000 korun. Je tedy zcela zbytecné, aby tuzemští provovýrobci podstupovali komplikace a rizika spojená s prodejem repky do zahranicí," rekla.

Milo loni prodalo 62.106 tun rostlinných tuku a oleju proti 57.313 tunám v roce 1996. Oleje Lukana si v roce 1997 ve svém oboru udržely pozici nejprodávanejšího výrobku a jejich podíl na tuzemském trhu se pohyboval mezi 36 až 40 procenty.

Majoritním akcionárem Mila je s takrka 90 procenty seskupení spríznených firem Milo Holding a Emgrup, které Milo ovládlo loni v léte.

Petr Behal jw


Zdroj: ČTK, 28. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 16:00