Agris.cz - agrární portál

Na 180 druhů hub uvidí návštěvníci výstavy v Napajedlech

28. 9. 1998 | ČTK

Na 180 druhu hub uvidí návštevníci výstavy v Napajedlech

NAPAJEDLA (okres Zlín) 28.zárí (CTK) - Žlutá forma hribu merunkového z jediné svetové lokality u Ratíškovic na Hodonínsku je nejvetší raritou na výstave hub, která dnes zacala v Klubu kultury v Napajedlech. CTK to pri otevrení expozice rekl vedoucí mykologické poradny Moravského zemského muzea v Brne Vladimír Antonín.

Za unikát mezi vystavovanými houbami z Uherskohradištska, Zlínska, Hodonínska a z oblasti Jeseníku oznacil také rezatý choroš pstren dubový, lidove zvaný jelení jazyk, z nehož lze pripravit chutný guláš. Ne casto se prý muže houbar pochlubit také masitou drevní houbou hlívou jilmovou, prestože prý roste rovnež v parku kolem napajedelského zámku.

Smrtelnou otravu osob po konzumaci hub letos Antonín na jižní Morave nezaregistroval. Uvedl, že nekolik lidí se priotrávilo václavkami, žampiónem zápašným, který se objevuje i na trávnících mezi domy, a muchomurkou tygrovanou.

Zejména václavky jsou podle brnenského mykologa pro nekteré lidi nestravitelné. "Dokonce na ne mohou být alergictí. Zhruba pul hodiny je treba plodnice pred konzumací tepelne upravovat a nebezpecné je též jejich nakládání do studených nálevu," rekl.

V Ceské republice je v soucasnosti chráneno 46 kriticky a silne ohrožených hub. "Za utrhnutí hribu královského nebo muchomurky císarky muže zaplatit jednotlivec až 50.000 a firma pul milionu korun. Problém je s kontrolou a vybíráním pokuty," posteskl si Antonín.

Ladislav Koželuha jd hš


Zdroj: ČTK, 28. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 21:46