Agris.cz - agrární portál

Akcie sladoven lámou rekordy, v RM-Systému stouply o 150 procent

28. 9. 1998 | ČTK

OLOMOUC 28.zárí (CTK) - Strmý rust zaznamenaly od pocátku zárí akcie Obchodních sladoven Prostejov, jejichž kurs se minulý pátek na pražské burze pri totálním previsu poptávky vyhoupl na 622,8 koruny, tesne k dvanáctimesícnímu maximu 630 korun. V RM- Systému kurs akcií nejvetší tuzemské sladarské firmy behem zárí vzrostl zhruba o 150 procent na pátecní rocní maximum 868,7 Kc.

Akcie Obchodních sladoven, které se v záveru srpna na pražské burze obchodovaly za zhruba 330 korun a v RM-Systému za 340 korun, se dostaly do zorného pole investoru zacátkem zárí krátce poté, co v této sladarské firme získala tesnou majoritu a.s. Tchecomalt Group. Ta pozdeji zvýšila svuj podíl na 72,5 procenta a oznámila, že do konce ríjna dá minoritním akcionárum Obchodních sladoven povinnou nabídku na odkoupení jejich podílu.

Hlavní analytik kapitálového trhu spolecnosti Moravia Broker Consulting Milan Pospíchal dnes v rozhovoru pro CTK rekl, že hnacím motorem rustu kursu akcií Obchodních sladoven bylo s nejvetší pravdepodobností práve prevzetí majority spolecností Tchecomalt Group.

"Investori zrejme pocítají s tím, že a.s. Tchecomalt Group jako cerstvý majoritní vlastník Obchodních sladoven nabídne minoritním akcionárum odkoupení jejich podílu za cenu, která bude vyšší než kurs akcií, a zacali se o tyto cenné papíry zajímat," uvedl Pospíchal.

Ten si však netroufl odhadnout další vývoj kursu akcií Obchodních sladoven ani cenu, kterou muže Tchecomalt Group za cenné papíry minoritním akcionárum nabídnout.

"Kurs akcií Obchodních sladoven se priblížil jejich nominální hodnote a je velmi zajímavý. Minoritní akcionári, kterí potrebují peníze hned, by proto nemeli s prodejem svých podílu otálet," rekl Pospíchal. Upozornil však, že stále muže být výhodnejší si akcie sladoven ponechat a pockat na nabídku a.s. Tchecomalt Group.

Akciová spolecnost Tchecomalt Group kapitálove vstoupila do Obchodních sladoven loni v záveru listopadu, kdy od Investicní a Poštovní banky koupila 33 procent akcií prostejovské firmy. V záveru lonského roku pak od spolecnosti Sarf získala dalších 14,9 procenta akcií Obchodních sladoven a zvýšila tak svuj podíl na 48,2 procenta.

Letos v srpnu a.s. Tchecomalt Group získala další necelá dve procenta akcií Obchodních sladoven a její podíl se zvýšil tesne nad 50procentní hranici. Zacátkem zárí pak posílila své pozice v Obchodních sladovnách o dalších 17 procent akcií na 67,38 procenta a krátce poté zvýšila svuj podíl na 72,5 procenta.

Po a.s. Tchecomalt Group, jejíž akcionári jsou krome Investicní a Poštovní banky s jejím desetiprocentním podílem zahaleni tajemstvím, je s 20 procenty akcií druhým nejvetším akcionárem Obchodních sladoven Podpurný a garancní rolnický a lesnický fond.

Petr Behal mha


Zdroj: ČTK, 28. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 18:41