Agris.cz - agrární portál

Tuzemské zemědělské podniky vloni prodělaly 1,3 miliardy korun

24. 9. 1998 | ČTK

Tuzemské zemedelské podniky vloni prodelaly 1,3 miliardy korun

PRAHA 24.zárí (CTK) - Lonská ztráta tuzemských zemedelských podniku cinila jenom v lonském roce 1,3 miliardy korun a úcetne vykázaná ztráta ceského zemedelství za celé období let 1991 až 1997 dosahuje zhruba 40 miliard korun. Novinárum to dnes rekl ministr zemedelství CR Jan Fencl s tím, že tyto údaje obsahuje Zpráva o stavu zemedelství CR v lonském roce, kterou vzala na svém stredecním jednání na vedomí vláda.

Jedním z hlavních duvodu špatného ekonomického stavu ceského zemedelství je podle jeho slov mimo jiné nedusledný a špatne provedený proces restitucí a privatizace.

"Predevším nedošlo k vrácení majetku zemedelcu, který vždy spravovali prostrednictvím svých družstev a uskupení, takže byla striktne oddelena zemedelská prvovýroba od zpracování," rekl.

Zároven byly podle Fencla špatne nastaveny principy procesu transformace zemedelských družstev, který smeroval k naprostému rozkladu. Dalšími prícinami špatného stavu zemedelství CR jsou také nízká ochrana ceského trhu s agrárními a potravinárskými produkty a nízká podpora tuzemského zemedelství.

Podle Fencla ciní podpora ceských zemedelcu na jeden hektar zemedelské pudy zhruba 31 amerických dolaru (USD), zatímco v zemích EU to je 825 USD a v zemích OECD v prumeru 254 USD. V prepoctu na jednoho pracovníka pracujícího v zemedelství ciní tato podpora v CR 624 USD a v zemích EU 17.474 USD. Prumer zemí OECD je 14.493 USD.

Podle Fencla je nezbytné dotovat ceské zemedelství, protože bez dotací zanikne. Zároven jsou podle jeho slov takové dotace efektivní investicí do budoucnosti, protože práve na základe rozmeru naší zemedelské výroby v období našeho vstupu do EU pak bude existovat celý sektor. Dalším duvodem pro dotování je také skutecnost, že zemedelství je dotováno všude na svete.

Bez existence podpurných programu nebude moci CR cerpat fondy predvstupní pomoci z EU, pricemž v soucasné dobe se zdá, že pujde o znacné cástky. Z tohoto hlediska je podle Fencla CR zatím ze všech pridružených zemí (Polsko, Slovensko, Madarsko) nejhure pripravena.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 24. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 00:37