Agris.cz - agrární portál

V Napajedlích dražili anglické plnokrevné roční koně

24. 9. 1998 | ČTK

V Napajedlích dražili anglické plnokrevné rocní kone

NAPAJEDLA (okres Zlín) 24.zárí (CTK) - Pouze o dva ze 42 nabídnutých anglických plnokrevných rocku, tedy rocních koní, mely pri dnešní dražbe v Hrebcíne Napajedla zájem dostihové stáje. Za oba zaplatili noví majitelé shodne po 100.000 korunách. CTK o tom informoval reditel hrebcína Zdenek Hlacík.

"Je to trochu válka nervu mezi chovateli a kupci," vysvetlil nezájem o ceský chov plnokrevných koní. Do Francie pocestuje z Moravy hnedka Ballytana po irských rodicích Najoomovi a matce Ballytore. V CR zustane hnedák Versit, jehož predkové pocházejí z Brazílie a Francie.

"Nabídli jsme pomerne nízké ceny, abychom povzbudili pri dražbe zájem, ale v žádném prípade nebudeme již za takové ceny prodávat," podtrhl Hlacík. Prozradil, že i když dražba vypadala na první pohled nepríznive, tesne po jejím ukoncení byly uzavreny smlouvy o prodeji dalších peti koní.

"Loni jsme prodali 92 koní, což je možná náš rekord. Jinak bychom nemohli nejstarší ceský chov plnokrevníku udržet," uvedl. V Napajedlích je nyní z 80 plemenných klisen 73 brezích. "Takové natality - porodnosti - jsme dosáhli poprvé," konstatoval Hlacík, který predpokládá, že zájem o ceské kone poroste.

V zahranicí ceny kvalitních koní rychle stoupají. Ve Francii, kde napajedelští nakupovali klisny, se podle Hlacíka pri letošní dražbe prumerná cena plnokrevného rocka pohybovala kolem 3,5 milionu korun. "To je pro nás nedostupná cena," rekl.

Ladislav Koželuha jd hš


Zdroj: ČTK, 24. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 13:37