Agris.cz - agrární portál

Britská firma bude klonovat ovce pro mléko s lidskými geny

22. 9. 1998 | ČTK

Právo 22.9.1998

Britská firma bude klonovat ovce pro mléko s lidskými geny

AUCKLAND (Bloomberg) - Skotská firma, která se podílela na naklonování prvního živocicha této planety, ovce Dolly, chce na Novém Zélande chovat první stádo transgenových ovcí.

"Na konci genetického retezce našeho projektu budou zvírata schopná produkovat mléko s lidskými geny," rekl dr. Simon Stewart, vedecký pracovník firmy PLL Therapeuties, která si získala díky Dolly svetovou proslulost a nyní již požádala novozélandské úrady o souhlas s dalším programem prevratne menícím zvyklosti.

Firma chce prevézt sperma geneticky upravených beranu z Británie na Nový Zéland, kde bude použito na farme na jih od Aucklandu v bežném chovatelském programu. Pod dohledem expertu tu má spatrit svetlo sveta asi 4000 zvírat, jejichž mléko bude obsahovat lidské proteiny s použitím pro farmaceutický prumysl. Látka human-Alpha-1-Antitrypsin muže být využita proti cystám ci vnejším kožním onemocnením.

Firma musí obdržet souhlas novozélandského Úradu pro dohled nad riziky životního prostredí. Pri získávání stáda sází podle svých slov na prirozené rozmnožování, pri nemž se zdarí 25-50 procent prenosu lidské DNA. Naopak pri umelém zavedení nositelky lidské dedicnosti do zvírecí bunky odborníci odhadují úspešnost na pouhých pet procent.


Zdroj: ČTK, 22. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 07:40