Agris.cz - agrární portál

IPB a Nomura připraveny prodat Radegast i Prazdroj

23. 9. 1998 | ČTK

IPB a Nomura pripraveny prodat Radegast i Prazdroj

PRAHA 23.zárí (CTK) - Investicní a poštovní banka (IPB) a její majoritní vlastník Nomura poprvé oznámily, že v prípade neschválení fúze Plzenského Prazdroje a Pivovaru Radegast, o kterém rozhoduje Úrad pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS), budou pivovary již príští rok samostatne na prodej. Dnes o tom informuje Právo.

Pro tento "krajní prípad" má IPB v záloze nabídky nekolika financne silných zájemcu z oboru, uvedl námestek generálního reditele IPB Libor Procházka.

"V momente, kdy antimonopolní úrad fúzi neschválí, budou možná oba pivovary na prodej. Koncept Ceské pivo totiž pocítá se vznikem silného subjektu i v evropském merítku. Pokud nám to bude znemožneno, domníváme se, že samostatný Prazdroj by byl príliš slabý a na evropském trhu by nemel moc šancí. Jedna z úvah je, že by prodal," rekla Právu mluvcí IPB Barbora Tachecí.

Mluvcí potvrdila, že vlastníci obou pivovaru se odvolali i proti druhému zamítnutí návrhu a podali rozklad k predsedovi ÚOHS Stanislavu Belehrádkovi. Ten by o nem mel rozhodnout do 60 dnu, tedy zrejme pocátkem listopadu.

Z úvah IPB však není jasné, co by následovalo v prípade Belehrádkova souhlasu s fúzí. Analytici odhadují nárust tržní hodnoty slouceného subjektu až na tri miliardy korun, které by Nomura mohla získat z jeho prodeje. Podle nekterých odborníku je práve tento výstup ceny a zamýšlený prodej hlavním duvodem toho, proc Nomura s IPB fúzi tolik prosazují, dodává list.

kk vaj


Zdroj: ČTK, 23. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 20:25