Agris.cz - agrární portál

Zemědělci požadují od státu další peníze

24. 9. 1997 | ČTK

PRAHA 24.zárí (CTK) - Podle ministra zemedelství Josefa Luxe by se rozpocet jeho resortu pro príští rok mel zvýšit o tri miliardy korun. Práve o tuto cástku hodlá ministr zvýšit dotace zemedelcum, které jsou již ale plánovány o více než pul miliardu vyšší než letos.

Po radikálním snížení úrovne subvencování zemedelství na pocátku 90.let zacaly dotace do zemedelství v posledních letech stoupat rychleji než míra inflace a v absolutním vyjádrení jsou nejvyšší ze všech odvetví hospodárství. V príštím roce by mel resort zemedelství dostat od státu více než sedm miliard korun a pokud Josef Lux prosadí zvýšení o zmínené tri miliardy korun, zvýšily by se dotace do zemedelství v porovnání s letošním rokem o více než tretinu.

V roce 1990 ješte "dobíhal" drívejší systém a dotace ze státního rozpoctu dosahovaly 24,4 miliardy korun, o rok pozdeji jejich objem prudce klesl na 6,9 miliardy. Dotacní politika byla zamerená predevším na podporu restrukturalizace výroby a privatizace majetku.

Další snížení dotací následovalo i v letech 1992 (5,6 miliardy korun) a 1993 (5,1 miliardy korun). Dotacní pravidla se ješte dále upravovala - zatímco v roce 1992 bylo možné dotace poskytovat na 39 ruzných úcelu, v následujícím roce již jen na 11. Dotace byly poskytovány ve trech formách: jako splátky úveru, splátky úroku z poskytnutých úveru a návratná financní výpomoc. Na každý z 11 titulu byla stanovena jiná výše horní hranice poskytnutých financí.

V roce 1994 ministerstvo zemedelství dotacní tituly dále zredukovalo a zamerilo je predevším na útlumový program (zalesnování, zatravnování) a na zlepšování genetického potencionálu hospodárských zvírat a plodin. Státní rozpocet dotoval farmáre necelými peti miliardami korun.

O rok pozdeji stát vyclenil zemedelcum ze státního rozpoctu celkem 5,6 miliardy korun. Nejvetší podíl, témer 1,3 miliardy korun, pripadl na údržbu luk, pastvin a travních porostu nove založených na orné pude.

Loni dosáhly státní dotace do zemedelské prvovýroby a lesního hospodárství zhruba šest miliard korun. Zhruba 3,5 miliardy korun z celkového objemu dotací bylo urceno na prímou podporu zemedelcu a nekteré investicní akce v lesním a vodním hospodárství. Na údržbu krajiny v horských a podhorských oblastech pripadlo 1,5 miliardy korun.

Letos meli zemedelci dostat 8,01 miliardy korun, což predstavovalo mezirocní nárust zhruba 21 procent. Podpora smerovala do horských a podhorských oblastí, na údržbu krajiny a na podporu chovu masného skotu bez tržní produkce mléka. Po prijetí úsporných vládních opatrení se cástka snížila na 6,9 miliardy korun.

Ministr Josef Lux již nekolikrát kritizoval dovoz dotovaných zemedelských výrobku a potravin ze zemí Evropské unie. Podle nej prímá ci neprímá podpora zemedelství v zemích OECD je ctyrikrát a v Polsku trikrát vyšší než v Ceské republice. Ani integrace Ceské republiky do unie podle ministra nebude zadarmo - vyžádá si zhruba trojnásobne vyšší náklady na zemedelství než je soucasná podpora zemedelství, která v CR predstavuje zhruba 0,5 procenta hrubého domácího produktu. V sousedním Nemecku je to trikrát více.

Mnozí poslanci kritizují zpusob rozdelování státních dotací. Podle poslance Vlastimila Tlustého (ODS) je hospodarení s financními prostredky ze státního rozpoctu vec verejná a mela by být za všech okolností pro verejnost pruhledná. Podle nej pravidla pro udelování dotací nejsou zcela jasná a ponechávají znacný prostor pro subjektivní rozhodování státní úredníku. Jména zemedelcu, které danoví poplatníci podporují, odmítá ministerstvo s odvoláním na obchodní tajemství zverejnit.

Zuzana Bukovská lub dp


Zdroj: ČTK, 24. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:54