Agris.cz - agrární portál

CSFB Nominees získala podíly ve dvou hanáckých cukrovarech

25. 9. 1997 | ČTK

OLOMOUC 25.zárí (CTK) - Obchodník s cennými papíry CSFB Nominees Ltd. získal významné podíly v predních stredomoravských cukrovarech v Brodku u Prerova a v Litovli. Predstavitelé pražské spolecnosti však zatím odmítají poodhalit pozadí nákupu akcií techto cukrovarnických firem.

Podle údaju Strediska cenných papíru získala spolecnost CSFB Nominees Ltd. v první polovine zárí 38,73 procenta akcií Cukrovaru Litovel a zhruba 22procentní podíl v Cukrovaru Brodek u Prerova, který je soucástí ceské divize nadnárodní cukrovarnické skupiny Eastern Sugar B.V. Cukrovar Litovel byl donedávna pod kontrolou nejvetší tuzemské cukrovarnické skupiny Ceské cukrovary.

"Zatím se nechceme k nákupu akcií obou cukrovaru vyjadrovat," rekla dnes v rozhovoru pro CTK Petra Wendelová, viceprezidentka investicní spolecnosti CS First Boston.

SCP zverejnilo, že její dceriná CSFB Nominees Ltd. koupila 12.zárí balík akcií Cukrovaru Litovel od Sugar Group a ZD Doubrava Hanovice za prumernou cenu 900 korun za kus, když se jeho akcie na pražské burze obchodovaly za 254 korun. Podíl v Cukrovaru Brodek získala od akciové spolecnosti M&K za prumernou cenu 780 korun pri aktuálním kursu 51 korun.

Hlavním akcionárem Cukrovaru Brodek zustává spolecnost Eastern Sugar, která vlastní 44 procent jeho akcií. V Cukrovaru Litovel se CSFB Nominees Ltd. stala nejvýznamnejším akcionárem, když dalších 25,7 procenta akcií vlastní Cukrovar Ceské Mezirící.

Cukrovar Litovel ukoncil lonský rok zejména kvuli nízkým cenám cukru se ztrátou 14,5 miliónu korun proti cistému zisku 21,9 miliónu korun v roce 1995. Výsledky hospodarení Cukrovaru Brodek nemá CTK k dispozici.

Petr Behal mha


Zdroj: ČTK, 25. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:10