Agris.cz - agrární portál

EU se odvolává proti rozhodnutí WTO o hormonálně ošetřeném masu

25. 9. 1997 | ČTK

BRUSEL 25.zárí (CTK) - Evropská komise se odvolala proti rozhodnutí Svetové obchodní organizace (WTO) tvrdícímu, že zákaz dovozu hormonálne ošetreného masa je proti pravidlum volného obchodu. Mluvcí Evropské komise Peter Guilford dnes uvedl, že interpretace pravidel je v podání WTO príliš striktní a že WTO ignoruje mínení predních evropských vedcu.

Guilford na tiskové konferenci uvedl, že odvolání Komise podporilo všech 15 státu Unie. Osm let starý zákaz EU dovážet hovezí maso ze zvírat prikrmovaných syntetickými hormonálními preparáty, které podporují rust, se dotýká hlavne importu ze Spojených státu. Ty v cervenci vyhrály spor na pude WTO.

Podle údaju z amerického masného prumyslu snižuje opatrení Unie odbyt amerického masa do zemí EU o 100 až 250 miliónu USD rocne.

WTO má 80 dní na to, aby k odvolání EU vydala konecné rozhodnutí. Pokud EU neuspeje, komise WTO muže Unii narídit kompenzacní platby americké strane za obchodní ztráty nebo poverit americké úrady zavedením odvetných opatrení v odpovídajícím rozsahu, napsala agentura Reuter.

pok bm


Zdroj: ČTK, 25. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 13:32