Agris.cz - agrární portál

Lux: Podpora příjmu zemědělství je alternativou růstu cen

26. 9. 1997 | ČTK

LYSÁ NAD LABEM 26.zárí (CTK) - Zvýšenou podporu príjmu zemedelství, kterou ve výši více než 2,5 miliardy korun schválila vláda v rámci státního rozpoctu na príští rok, považuje ministr zemedelství Josef Lux za seriózní alternativu skokového rustu cen zemedelských produktu.

"Volání zemedelcu po nejakém skokovém rustu cen považují za trochu nebezpecné," rekl dnes Lux pri slavnostním zahájení 4.Mezinárodní výstavy koní Kun 97' v Lysé nad Labem. "Kdybychom dríve docílili svetových cen než budeme konkurenceschopni, naše zboží by neobstálo", uvedl Proto je Lux pro podporu príjmu zemedelství, která je také jádrem zmeny agrární politiky Evropské unie.

Milovníky koní a dostihového sportu ministr ujistil, že i v letošních ztížených ekonomických podmínkách poznamenaných navíc letními záplavami se podarilo zachovat podporu chovu koní. Do této oblasti letos smeruje 61 miliónu korun, z toho 34 milióny jsou urceny na podporu jednotlivých plemenných knih, na kontrolu užitkovosti, dedicnosti nebo zachování speciálních plemen, jako je slezský Norik a Hucul. Podpora starokladrubského hrebcína, který byl vyjmut z privatizace, se blíží témer k 30 miliónum korun.

Do nedele se návštevníkum Výstavište v Lysé nad Labem predstaví asi 80 koní z plemene Ceský teplokrevník, Hafling, Ceskomoravský belgický kun Norik, Hucul a Pony. Mezi osmdesátkou vystavovatelu nechybí ani Národní hrebcín Kladruby a slovenský Národní hrebcín Topolcianky.

Jaroslava Tumová ib dp


Zdroj: ČTK, 26. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 13:24