Agris.cz - agrární portál

Bass by po fúzi PP a Radegastu zvažoval svou budoucnost v ČR

30. 9. 1997 | ČTK

PRAHA 30.zárí (CTK) - V prípade fúze dvou nejvetších ceských pivovaru Plzenský Prazdroj a Radegast by britská spolecnost Bass, která vlastní v poradí tretího ceského výrobce piva Pražské pivovary, musela prehodnotit svou pozici v Ceské republice. Zvažovaly by se pritom všechny možnosti vcetne prodeje nabytého majetku, rekl dnes agenture Reuter reditel spolecnosti Bass v CR Graham Staley.

Na otázku, zda jednou z možností by byl úplný odchod Bassu ze zeme, Staley rekl, že by od neho "bylo hloupé ríci, že to možnost není". Vyjádril sice presvedcení, že od této alternativy je Bass zatím velmi vzdálen, dal to však do souvislosti s výsledkem šetrení Úradu pro ochranu hospodárské souteže, k nemuž Bass podal stížnost. "Domníváme se, že (v šetrení plánu fúze) máme velmi silnou podporu jak z hlediska zákona na ochranu hospodárské souteže tak z hlediska zákonné ochrany menšinových vlastníku," rekl Staley.

Za plánovanou fúzí PP a Radegastu pod krídly Investicní a poštovní banky stojí podle Staleyho japonská Nomura, která je nyní v procesu prebírání této banky. Nomura ceká, že bude mít snadný zisk z následného prodeje techto pivovaru a je možné, že si již tento další kontrakt pripravila, rekl Staley.

Nomura však Staleyho tvrzení odmítla s tím, že ze strany Bassu jde jen o "kyselé hrozny". Sama se predstavila jako "princ na bílém koni", který vysvobozuje akcionáre Radegastu, neštastné z vyhlídek na spojení s Bassem.

"Bass se snažil na ceském trhu o totéž... Rekl bych jen, že jde o kyselé hrozny, protože jsme je práve porazili jejich vlastní strategií," rekl pro Reuter výkonný reditel Nomura International Randall Dillard.

Staley ovšem varoval, že konecné rešení sporu bude mít pro CR mnohem širší dusledky než jen pro pivovarnictví. "Jsme zde desátým nejvetším zahranicním investorem a chceme mít rovné podmínky...a zpusob, jakým se to vyreší, bude zajímat budoucí investory v této zemi," rekl reditel ceské pobocky Bassu.


Zdroj: ČTK, 30. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 17:00