Agris.cz - agrární portál

Generální ředitel společnosti Bass jednal s předsedou ÚOHS

30. 9. 1997 | ČTK

BRNO 30.zárí (CTK) - Spolecnost Bass se obává, že za ohlášenou fúzí Plzenského Prazdroje s nošovickým Radegastem stojí pouze krátkodobý financní zisk na úkor ceského spotrebitele piva. Neverí proto ani tvrzení zástupcu Prazdroje, že prípadné spojení zmínených producentu piva ovlivní výhradne jen zahranicní trhy. Pri setkání s predsedou Úradu pro ochranu hospodárské souteže Stanislavem Belehrádkem to rekl generální reditel spolecnosti Bass v CR Graham D. Staley

Jak dále zduraznil, jím vedená firma s pripravovanou fúzí obou konkurencních pivovaru nesouhlasí. CTK o tom informoval mluvcí úradu Ivo Skoumal.

Zmínené usporádání by podle slov Staleye vytvorilo spolecnost s bezmála trojnásobne vetším podílem na ceském trhu, než by mel její nejbližší konkurent. "Taková fúze by vedla ke 40procentnímu podílu na trhu s pivem, což by bylo na škodu jak spotrebiteli, tak ceskému pivovarnickému prumyslu obecne," upresnil.

"Nechápu, proc o problémech, jichž není zrovna málo, nejedná Ceský svaz malých nezávislých pivovaru s Ceským svazem pivovaru a sladoven a proc nehledají o zákony oprené spolecné rešení, aby se docílilo výhodnosti pro všechny," podotkl Belehrádek. Reditele firmy Bass ubezpecil, že úrad situaci na trhu s pivem sleduje "prubežne a velice pozorne". Zduraznil pritom, že "právo prosadit se na trhu musí mít každý".

Britská spolecnost Bass, jak reditel Staley uvedl již dríve pro CTK, neuvažuje o prodeji svých majetkových podílu v CR, kde chce pusobit dlouhodobe. Za svou hlavní strategii nyní zvolila získání kontroly nad a.s. Radegast Group a zastavení zamýšlené fúze mezi Plzenským Prazdrojem a Radegastem.

Jirí Šesták jw


Zdroj: ČTK, 30. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 18:56