Agris.cz - agrární portál

Nejlepší české sýry se vyrovnají zahraničním

3. 10. 1997 | ČTK

KROMERÍŽ 3.ríjna (CTK) - Sýrarská produkce Ceské republiky byla predvedena na mezinárodní konferenci "Sýry 1997", která dnes skoncila v Kromeríži. Soubežná výstava do soboty prezentuje více než 200 druhu mlécných výrobku. "Dokumentuje, že se nejlepší ceské sýry zcela vyrovnají zahranicní nabídce," prohlásil v rozhovoru pro CTK reditel školní mlékárny v Kromeríži Jan Tykvart.

Na konferenci zaznely referáty o nových poznatcích v technologii výroby sýru, jejich prezentaci na tuzemském trhu, o technických novinkách a kontrole jakosti sýru. Tykvart pripomnel, že setkání pracovníku mlékáren a odborníku z výzkumných a vedeckých ústavu porádají Vyšší a Strední odborná škola mlékárenská v Kromeríži u príležitosti svého 95.výrocí vzniku s Ceskomoravským svazem mlékárenským. Oslavy vrcholí o víkendu v kromerížském Dome kultury.

V národní souteži sýru hodnotily odborné poroty senzoricky 70 vzorku. Sýr Geramont z Pribiny Pribyslav vyhrál v kategorii sýru s plísní na povrchu. Ve skupine sýru s plísní v teste byla nejúspešnejší Niva Jihoceských mlékáren v Ceském Krumlove. Mezi polotvrdými a tvrdými druhy vyhrály Eidamská cihla a Primátor Želetavských sýráren v Želetave (okres Trebíc) a Eidamský blok Mlékárny Klatovy. Mezi specialitami pak sýr Farao Jihoceských mlékáren ze závodu v Rípci a Uzený eidamský sýr spolecnosti Mika Jaromer-Josefov.

Ladislav Koželuha bm


Zdroj: ČTK, 3. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 03:55