Agris.cz - agrární portál

Ministr Lux dnes zahájil třídenní návštěvu Kyperské republiky

3. 10. 1997 | ČTK

PRAHA 3.ríjna (CTK) - Na trídenní návštevu Kyperské republiky dnes odcestoval místopredseda vlády a ministr zemedelství Josef Lux. Podle informací, které CTK poskytlo tiskové oddelení Ministerstva zemedelství CR, bude Lux prijat úradujícím prezidentem Kyperské republiky Spyrosem Kyprianu a úradujícím predsedou snemovny reprezentantu Kypru Nicosem Anastasiadem. V rámci návštevy se také uskutecní jednání s ministrem zemedelství, prírodních zdroju a životního prostredí Kyperské republiky Costasem Petridesem.

Jak vyplývá z materiálu, který tiskové oddelení MZe poskytlo CTK v souvislosti s touto návštevou, príležitosti na Kypru pro ceské podnikatele existují zejména v oblasti živocišné výroby, napríklad pri výmene genofondu u masných a nosných plemen slepic a kachen, ale také u skotu a prasat. Další možnosti jsou v oblasti vodohospodárské, napríklad pri stavbe zavlažovacích systému, a také ve výzkumu.

V soucasné dobe CR na Kypr exportuje predevším pivo a nealkoholické nápoje, zatímco z Kypru do CR prichází predevším ovoce. Možnosti rozšírení vzájemného obchodu vidí MZe napríklad v obchodní výmene kukurice za sladovnický jecmen, potravinárské pšenice za krmné obilí, slunecnicového semena za repkové, prípadne ve výmene slunecnicového oleje za repkový.

Možnost užší dvoustranné spolupráce je podle MZe také na úseku zkoušení odrud s následným komercním využitím osiva nebo sadby.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 3. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 23:28