Agris.cz - agrární portál

SFTR vrátí Správě státních hmotných rezerv pšenici včas

6. 10. 1997 | ČTK

PRAHA 6.ríjna (CTK) - Státní fond tržní regulace v zemedelství (SFTR) vrátí Správe státních hmotných rezerv (SSHR) 150.000 tun potravinárské pšenice, kterou mu loni na jare SSHR poskytla jako zápujcku, do konce listopadu, což je poslední stanovený termín. CTK to dnes rekl zástupce reditele SFTR Jan Hock.

SFTR v soucasné dobe vyzývá jednotlivé vybrané subjekty z výberového rízení, aby uzavrely kupní smlouvu na nabídnuté množství pšenice. Jak rekl, nelze uvést cenu, za kterou SFTR nakupoval, nebot nabídky aktéru výberového rízení byly ruzné. V nekterých prípadech bude neho cena nižší než aktuální cena pšenice napríklad na Plodinové burze Brno, v jiných prípadech by mela zhruba kopírovat soucasnou obvyklou cenu potravinárské pšenice v CR. Podle jeho slov bude záležet na tom, jaké budou ceny na konecné kupní smlouve.

SFTR nakoupil na základe skonceného výberového rízení celkem 110.051 tun potravinárské pšenice. Zbývajících zatím nenakoupených 20.795 tun pšenice hodlá SFTR nakoupit na Plodinové burze Brno.

Výberového rízení na prodej potravinárské pšenice SFTR se zúcastnilo celkem 21 subjektu, které nabízely kolem 170.000 tun pšenice. Vybráno jich bylo podle Höcka asi 14, pricemž nejvetší nabídnutý objem pšenice od jednoho subjektu cinil 50.000 tun. Jméno zmíneného subjektu ani cenu, za niž potravinárskou pšenici nabízel, však Höck odmítl sdelit.

Jak uvedl, SFTR je povinen vracet pšenici SSHR prímo do konkrétních skladu. Také tomu byl do urcité míry prizpusoben výber dodavatelu.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 6. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:39