Agris.cz - agrární portál

ÚOHS: Tři podněty od Českého svazu malých nezávislých pivovarů

6. 10. 1997 | ČTK

BRNO 6.ríjna (CTK) - Tri podnety k zahájení šetrení obdržel nyní Úrad pro ochranu hospodárské souteže od Ceského svazu malých nezávislých pivovaru (CSMNP), zastoupeného prezidentem Stanislavem Bernardem. CTK to dnes sdelil mluvcí úradu Ivo Skoumal. Uvedl, že konkrétní výsledky mají být známy do dvou mesícu.

Podnet k šetrení majetkového propojení akciových spolecností Plzenský Prazdroj a Pivovar Radegast obsahuje podle mluvcího názor CSMNP, že by bylo porušeno soutežní právo zejména v zákazu plnení dohod o jednání ve shode. Žádá proto, aby k obchodnímu a právnímu sloucení zmínených spolecností nedošlo.

Ve druhém podnetu k šetrení ve veci omezování hospodárské souteže poukázal svaz slovy Skoumala na chování obchodních zástupcu velkých pivovaru v regionech, kde uzavírají s odberateli ci provozovateli restaurací a hostinských zarízení dohody smerující k omezení nebo vyloucení volné souteže výrobcu piva. Svaz míní, že jde o projevy omezující soutež charakteru zakázaných kartelových dohod.

Na zneužívání dominantního postavení a.s. Plzenský Prazdroj poukazuje svaz ve tretím podnetu. Spatruje ho v tom, že letos v kvetnu firma s prechodem na typ pivních lahví NRW zmenila cenu lahví typu Euro ze trí korun na deset haléru. Zaprícinila tak na ceském trhu reakci, na kterou doplatily zejména malé pivovary.

"Nechápu, proc o problémech, jichž není zrovna málo, nejedná Ceských svaz nezávislých pivovaru s Ceským svazem pivovaru a sladoven a proc nehledají o zákony oprené spolecné rešení, aby se docílilo výhodnosti pro všechny," rekl v úterý 30.zárí predseda úradu Belehrádek pri jednání s s Grahamem D.Staleyem, generálním reditelem spolecnosti Bass v CR, která nesouhlasí s pripravovanou fúzí obou konkurencních pivovaru.

Jirí Šesták mha


Zdroj: ČTK, 6. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 15:05