FAO: Světové ceny potravin v lednu klesly, zlevnil cukr a rostlinné oleje
8. 2. 2025 | ČTK
Světové ceny potravin se v lednu meziměsíčně snížily, zejména díky výraznému zlevnění cukru a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Souhrnný index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, klesl o 1,6 procenta na 124,9 bodu. V prosinci byl na 127 bodech.
V meziročním srovnání index vykazoval zhruba šestiprocentní růst. Nacházel se však 22 procent pod maximem, na které se vyšplhal v březnu 2022 v důsledku zahájení ruské vojenské invaze na Ukrajinu.
Cenový index pro cukr se v lednu meziměsíčně snížil o 6,8 procenta, meziročně se propadl o 18,5 procenta. Za zlevňováním cukru stojí zejména zlepšené vyhlídky u dodávek, které jsou důsledkem příznivého počasí v Brazílii a rozhodnutí indické vlády obnovit export cukru.
Index cen rostlinných olejů v lednu meziměsíčně klesl o 5,6 procenta, v meziročním srovnání ale vykazuje růst, a to téměř o 25 procent. Meziměsíční pokles v lednu vykázaly rovněž ceny masa, jejichž index klesl o 1,7 procenta.
Index cen obilí se v lednu meziměsíčně zvýšil o 0,3 procenta, a to navzdory téměř pětiprocentnímu zlevnění rýže. Cenový index mléčných výrobků vzrostl o 2,4 procenta, přispělo k tomu zejména zdražení sýrů o téměř osm procent.
Zdroj: ČTK, 8. 2. 2025
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.03.2025 00:59