Tuzemská tržní produkce zeleniny loni klesla o sedm pct na 210.937 tun
5. 2. 2025 | ČTK
Tuzemská tržní produkce zeleniny pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl loni podle předběžných výsledků klesla o sedm procent na 210.937 z 226.602 tun v roce 2023, kdy naopak v meziročním srovnání vzrostla o čtyři procenta. Na loňské nižší úrodě zeleniny se podepsal nepříznivý vývoj počasí i zářijové záplavy, které v zelinářských oblastech poničily stovky hektarů polí se zeleninou. Plocha polí se zeleninou loni meziročně klesla o 103 hektarů na 10.912 hektarů. ČTK dnes data získala ze situační a výhledové zprávy, kterou sestavilo ministerstvo zemědělství spolu se Zelinářskou unií Čech a Moravy (ZUČM).
Loňská sklizeň zeleniny byla podle ZUČM podprůměrná. "Vývoj počasí nebyl v tomto roce pro zeleninu vyhovující. Sezona byla charakteristická především nedostatkem sezonních pracovníků a růstem nákladů na práci, což bylo a pravděpodobně bude jedním z hlavních důvodů, které povedou pěstitele k omezování ploch," stojí ve zprávě. Pěstitele zeleniny loni potrápily i extrémní výkyvy počasí. Vyrovnat se museli s jarními mrazy, vysokými letními teplotami, bouřkami s přívalovými dešti a suchem.
V září pak některá pole se zeleninou poničily vydatné deště a následné záplavy, pěstitelé vyčíslili škody na zhruba 100 milionů korun. Záplavy kromě úrody poškodily také závlahové systémy a další technologie. "Ke značným škodám na porostech zeleniny došlo zejména v Polabí na Mělnicku, Hradecku, Ústecku, Nymbursku, dále v některých oblastech jižní a střední Moravy. Nejvýznamněji byly poškozené porosty cibule, kořenové, košťálové a listové zeleniny," upozornila ZUČM.
Celkový počet pěstitelů tržní zeleniny loni vzrostl o 42 na 400, podle ZUČM ale šlo hlavně o zelináře s velmi malou výměrou zeleniny. Zatímco velcí a tradiční pěstitelé zeleniny udržují své plochy stabilní, menší podniky se přizpůsobují tržním podmínkám. Největší nárůst je podle ZUČM pozorovatelný u menších pěstitelů s plochou od jednoho do pěti hektarů , což potvrzuje rostoucí popularitu přímého prodeje z farmy a samosběrů.
Někteří pěstitelé zeleniny v posledních letech kvůli vysokým nákladům a nízkým cenám, které farmářům platí obchodníci, ukončili činnost. Obchodním řetězcům farmáři dodávají zhruba 75 procent produkce zeleniny. Deset procent zeleniny prodávají velkoobchodům a dalších deset procent firmám zaměřeným na její zpracování. Pět procent úrody pěstitelé prodávají pomocí vlastního exportu, dodávek do hotelů a restaurací či farmářských trhů a samosběru.
Rok | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024* |
Výměra v ha | 11.326 | 12.066 | 11.303 | 11.015 | 10.912 |
Sklizeň v tunách | 228.891 | 237.865 | 218.314 | 226.602 | 210.937 |
* - odhad
Zdroj: Ministerstvo zemědělství, Zelinářská unie Čech a Moravy
Zdroj: ČTK, 5. 2. 2025
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.03.2025 01:18