Na arcibiskupské vinici ve Velehradě pokračuje zimní řez vinné révy
4. 2. 2025 | ČTK
Na arcibiskupské vinici ve Velehradě na Uherskohradišťsku pokračuje zimní řez vinné révy. Zajišťují jej tři pracovníci společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, které vinice patří. Činnost, při které zbavují vinné keře nadměrného počtu dřeva, je součástí přípravy na novou vegetační sezonu. Práce zahájili začátkem ledna, hotové by měly být v březnu, řekl dnes ČTK ředitel společnosti Tomáš Kotal.
Zimní řez považuje za nejzásadnější práci ve vinici, rozhoduje podle něj o množství a kvalitě budoucí úrody. "Vybíráme laicky řečeno jednu větev jednoletého dřeva, která by měla být v postavení blízko kmínku, tak abychom nenatahovali příliš kmínek do stran nebo z něj nedělali nějaký labutí krk a tak dále. A z každého očka, které potom raší na jaro, tak vznikne letorost. Na každém z těch letorostů můžou být třeba dva tři hrozny. Takhle redukujeme i násadu hroznů na daném keři. Volíme zhruba osm až 11 oček na daný keř," uvedl Kotal.
Pokud by bylo hroznů na letorostech více, keř by se vysiloval a réva nebude mít požadovanou cukernatost, která je jedním z rozhodujících faktorů pro její jakost. "Pro nás jako výrobce mešního vína je naprosto zásadní jít cestou kvality. Potřebujeme dosáhnout cukernatosti 21 stupňů normalizovaného moštoměru, což je zároveň kritérium pro udělení přívlastku pozdní sběr," řekl ředitel. Při nižší cukernatosti už podle něj víno nesmí být označováno jako mešní. Musí také být vyrobeno pouze z hroznů, bez dalších příměsí a přidaného cukru.
Řezu vinných keřů odrůdy Sauvignon se dnes ve Velehradě spolu s kolegy věnoval zaměstnanec podniku Pavel Dýnka. Počasí, které ráno a dopoledne panovalo, si pochvaloval. "Máme krásně, sluníčko, bezvětří, což je ideální počasí na řez révy. Ještě když je trošku zamrzlo. Nejhorší je vlhko a vítr. Když mrholí, všechno je mokré, takže člověk ve vinohradě dlouho nevydrží, když je promočený," řekl ČTK pracovník.
Na stříhání vinic v příštích týdnech naváží další zimní a jarní práce. "Budeme muset opravit drátěnku, na které vyrůstá réva. Posléze keře, které historicky uhynuly, budeme zde na Velehradě podsazovat. Potom bude probíhat vázání jednoletého dřeva, takzvaných tažňů k opěrné konstrukci, k drátěnce," doplnil Kotal.
Společnost Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž má přibližně 12 hektarů vinic. Kromě Velehradu pěstuje révu i v Hluku na Uherskohradišťsku. Stříhání se pochopitelně týká také tamní vinice. V Hluku firma pěstuje Rulandské šedé, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Cabernet Moravia, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Ve Velehradě má vysazeny odrůdy Sylvánské zelené, Tramín červený, Chardonnay, Pálava, Sauvignon a Hibernal.
Každoročně podnik sklidí z vlastních vinic desítky tun hroznů. Další hrozny nakupuje od jiných pěstitelů. Loňská úroda společnosti však byla kvůli jarním mrazům podprůměrná. Vinici ve Velehradě navíc postihlo srpnové krupobití, problémy tam působí i špačci. Produkce firmy obnáší každý rok desítky tisíc litrů vína.
Viktor Chrást
Zdroj: ČTK, 4. 2. 2025
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.03.2025 02:30