Agris.cz - agrární portál

SVS: Řetězec Makro prodával mraženého tuňáka s nadlimitním obsahem histaminu

20. 9. 2024 | ČTK

Řetězec Makro v Česku prodával ve svých obchodech mražený steak z tuňáka s nadlimitním obsahem histaminu, uvedla dnes Státní veterinární správa (SVS). Podle veterinářů už bylo 328 kilogramů z celkových 480 kilogramů nabízených na českém trhu staženo, lidé zakoupili 152 balení. Nevyhovující rybu lze vrátit v provozovnách Makro. Jde o mražené kilogramové balení steaku ze žlutoploutvého tuňáka původem z Indonésie.

Inspektoři veterinární správy zjistili, že bylo vyrobeno 1136 kilogramů výrobku, na český trh se dostalo 480 kilogramů. "Toto množství směřovalo do skladu společnosti MAKRO Cash & Carry ČR v Kozomíně. Dalších 504 kilogramů výrobku bylo expedováno do skladu společnosti METRO Cash & Carry SR s.r.o., na Slovensku," uvedli veterináři v tiskové zprávě. Zbývajících 152 kilogramů zůstalo ve skladě českého distributora a nebylo uvolněno na trh.

Ze 480 kilogramů mraženého steaku distribuovaného na českém trhu se dosud podařilo stáhnout 328 kilogramů. Lidé v období od 13. srpna do 13. září zakoupili 152 kilogramů. Vrácení je možné do 13. října, řetězec zákazníkům vrátí peníze.

Výrobcem tuňáka s nadměrným množstvím histaminu je společnost Frigonova z Mikulova, číslo šarže je 422014624. Minimální trvanlivost končí 7. srpna 2026.

Nadlimitní množství histaminu veterináři odhalili při veterinárním dozoru, analýzu provedl veterinární ústav v Jihlavě, správa poté okamžitě nařídila stažení produktu z trhu. Prodejce neprodleně zahájil stahování a informoval o něm odběratele na webu.

Histamin je v nízkých koncentracích přirozenou složkou řady potravin, vyskytuje se v určitém množství přirozeně i v lidském těle. Nadměrný obsah histaminu v potravinách ale může způsobit onemocnění, například svědění kůže, bolest hlavy, pokles krevního tlaku nebo kožní vyrážku.

Tuňák patří podle veterinářů mezi druhy ryb, u nichž je riziko produkce nadměrného množství nejvyšší. "Riziko roste především při nedostatečném zchlazení ulovených ryb, nesprávném skladování či nevhodné tepelné úpravě," uvedli veterináři. Maximální množství histaminu stanovuje evropská legislativa.


Zdroj: ČTK, 20. 9. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.03.2025 08:40