Agris.cz - agrární portál

Sasko hlásí úspěch v boji s africkým morem prasat, poprvé zmenší uzavřené zóny

9. 5. 2024 | ČTK

Sasko poprvé zmenší takzvané uzavřené zóny, které zřídilo kvůli boji proti nákaze afrického moru prasat (AMP). Saská ministryně sociálních věcí Petra Köppingová, jejíž úřad má boj s infekcí na starosti, to označila za milník a možný začátek konce AMP v Sasku. Nemoc, proti které neexistuje vakcína a která je velkou hrozbou pro hospodářské chovy prasat, se dostala i do Česka.

"To, že se nám po třech letech podařilo výrazně zmenšit zóny, je výsledkem intenzivního a společného boje proti zvířecímu moru," řekla Köppingová. "Dosáhli jsme prvního milníku v boji proti moru. Věřím, že tato úspěšná cesta bude pokračovat. Doufám, že je to začátek konce AMP v Sasku," uvedla.

Značná část uzavřené zóny v zemském okrese Míšeň se nově stane nárazníkovým pásmem. Díky tomu se stávající uzavřená zóna rozdělí na dvě části, z nichž jedna bude zahrnovat část okresů Míšeň a Saské Švýcarsko/Východní Krušnohoří, druhá pak bude pokrývat okresy Zhořelec a Budyšín na východě Saska.

Pro oblasti, které již nebudou v uzavřené zóně, budou platit mírnější požadavky. Saská vláda nicméně poznamenala, že zatím nelze hovořit o celkovém uvolnění pravidel, neboť v okresech Budyšín a Zhořelec pokračuje boj proti AMP. Na svých místech také zůstávají všechny ploty, které brání pohybu zvěře. Pokud se ale nynější situace bude nadále pozitivně vyvíjet, mohlo by Sasko u Evropské komise v červnu požádat o další zrušení uzavřených zón.

Cílem Saska zůstává plošné snížení stavu divočáků, aby se virus nemohl šířit. Německá spolková země už loni v létě oznámila, že chce v ochranných koridorech kolem zamořených oblastí snížit populaci divokých prasat na nejvýše dva kusy na 1000 hektarů.

Nynější infekce se do Německa dostala v září 2020, kdy se první případ potvrdil v Braniborsku. Mor se následně rozšířil také do sousedních spolkových zemí Meklenburska-Předního Pomořanska a Saska. V Sasku bylo prozatím potvrzeno 2353 případů AMP, v Braniborsku 3287 případů a několik desítek v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Všechny tři tyto spolkové země sousedí s Polskem, odkud se nákaza do Německa dostala.

S africkým morem prasat se od roku 2017 potýkalo i Česko. Díky intenzivnímu odlovu a dalším opatřením se tehdy chorobu podařilo udržet pouze na Zlínsku a nakonec vymýtit. Od března 2019 pak byla Česká republika oficiálně považována za stát bez nákazy africkým morem prasat, což se ale změnilo předloni v prosinci, kdy byl ve Frýdlantském výběžku u Jindřichovic pod Smrkem na Liberecku nedaleko hranic s Polskem nalezen infikovaný uhynulý divočák. Od té doby veterináři na Liberecku potvrdili přes šest desítek případů nákazy.

Aleš Zápotocký 


Zdroj: ČTK, 9. 5. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.06.2024 10:12