Agris.cz - agrární portál

Světové ceny potravin se v březnu vrátily k růstu

6. 4. 2024 | ČTK

Světové ceny potravin v březnu poprvé za osm měsíců vzrostly. Zdražování rostlinných olejů, mléčných výrobků a masa totiž převážilo nad poklesem cen cukru a obilovin. Vyplývá to z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Souhrnný index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v březnu meziměsíčně zvýšil o 1,1 procenta na 118,3 bodu. V meziročním srovnání nicméně vykazoval téměř osmiprocentní pokles.

Index cen rostlinných olejů se v březnu meziměsíčně zvýšil o osm procent a dostal se na roční maximum. Index cen mléčných výrobků vzrostl o 2,9 procenta a index cen masa stoupl o 1,7 procenta.

Index cen obilovin se v březnu naopak meziměsíčně snížil o 2,6 procenta a v meziročním srovnání vykazoval pokles o 20 procent. Cukr meziměsíčně zlevnil dokonce o 5,4 procenta, meziročně však jeho cena vzrostla o téměř pět procent.


Zdroj: ČTK, 6. 4. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 11:29