Agris.cz - agrární portál

Doležal: Vláda neplní své sliby vůči zemědělcům, hrozí proto další protesty

5. 4. 2024 | ceskenoviny.cz

Vláda podle prezidenta Agrární komory ČR (AK ČR) Jana Doležala neplní své sliby vůči zemědělcům. Podle něho proto hrozí, že protesty budou v květnu pokračovat. Vyplývá to z tiskové zprávy AK ČR k jejímu 33. sněmu, který se uskuteční v neděli v Brně. Právě na něm budou delegáti ze všech krajů o možném vývoji dalších protestních akcí jednat. Pozvání na sněm podle AK ČR přijali ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) nebo ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle Výborného není pravda, že vláda na podporu zemědělců nic nedělá. O konkrétních krocích AK ČR průběžně informuje, řekl dnes ČTK.

V Česku se protesty zemědělců naposledy uskutečnily 20. března, kdy na silnice vyjelo více než 1600 kusů zemědělské techniky.

"Od loňského sněmu se podařilo otevřít debatu o některých tématech, jako je podpora živočišné výroby a náročných komodit, přebujelá byrokracie či přebytky zemědělských komodit na evropském trhu, a to jednoznačně vítáme. Bohužel ale stále slyšíme především prázdné fráze, sliby nejsou plněny a řešení je v nedohlednu," řekl Doležal. To podle něj vede k tomu, že jsou zemědělci nespokojeni. "Probíhající jarní práce na jejich nespokojenosti nic nemění a hrozí, že protesty budou v květnu pokračovat," doplnil.

S představenstvem AK ČR se Výborný naposledy sešel tento týden, kde je informoval o krocích, které se na podporu zemědělců připravují v Česku a Evropské komisi. "Slova pana prezidenta Doležala proto beru tak trochu jako jeho vzkaz do členské základny před nedělním sněmem. Mrzí mě to ale, protože se nezakládají na skutečnosti a realitě," doplnil dnes.

Zemědělci požadují podpořit zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění, vrátit daň z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem, zrušit danění evropské provozní dotace z prvního pilíře společné zemědělské politiky Evropské unie a omezit dovoz ze zemí mimo EU. Dalším požadavkem je nekrácení národních podpor a v případě, že Evropská komise umožní navýšit mimořádnou pomoc zemědělcům z evropských nebo národních zdrojů, aby tak Česká republika učinila v maximální možné míře.

V letošním roce vláda podle dřívějších vyjádření Výborného přidá 550 milionů korun na životní pohodu zvířat a příští rok dvěma miliardami korun podpoří zaměstnanost na venkově skrze slevy na sociálním pojištění. Se zástupci farmářů Výborný jedná také o tom, jak přesně zacílit navýšení investiční podpory o 1,5 miliardy korun na tři miliardy korun. Daň z nemovitosti se ale měnit nebude, uvedl už dříve ministr.

Pozvání na sněm přijala i řada hostů z řad vládních i nevládních organizací či dlouholetých partnerů Agrární komory ČR, stojí v tiskové zprávě. Sněm se bude v neděli konat také u příležitosti zemědělských veletrhů Techagro, Silva Regina a Biomasa na brněnském výstavišti Veletrhy Brno.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 5. 4. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 14:22