Agris.cz - agrární portál

Varšava chce vyčlenit dvě miliardy zlotých na nákup obilí od farmářů

5. 4. 2024 | ČTK

Polská vláda chce vyčlenit přibližně dvě miliardy zlotých (11,8 miliardy Kč) na nákup přebytečného obilí od svých zemědělců. Informoval o tom dnes podle agentura PAP náměstek polského ministra zemědělství.

"Chceme vyčlenit přibližně dvě miliardy zlotých na nákup přebytečného obilí z trhu. (...) V současné době probíhají v této věci jednání s ministerstvem financí," řekl ministerský náměstek Stefan Krajewski. "Návrhy jsou připraveny, musí projít procedurální cestou, ale chceme je představit co nejdříve," dodal. Cílem je podle něj dotace vyplatit do května.

Polští zemědělci v minulých týdnech blokovali dálnice a hraniční přechody s Ukrajinou a popudili Kyjev vysypáním nákladu dováženého obilí na železniční koleje. Požadují opětovné zavedení cel na dovoz ukrajinských zemědělských produktů, která byla zrušena po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022.

Polští zemědělci tvrdí, že jejich ukrajinské protějšky zaplavují Evropu levným dovozem a že velká část obilí, které má Polskem jen projít, končí na polském trhu.


Zdroj: ČTK, 5. 4. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 09:44