Agris.cz - agrární portál

EU se shodla na přísnějších pravidlech pro označování původu medu

1. 2. 2024 | ČTK

Evropská unie se v noci na dnešek shodla na přísnějších pravidlech pro označování medu, marmelád a džusů. Vedlo ji k tomu zjištění, že téměř polovina medů dovážených do EU má nejasný původ či nevalnou kvalitu kvůli přidanému cukru. Nově tak na obalech budou muset být konkrétní informace o zemi původu a o podílu směsí ve výsledném produktu, píše deník Le Monde. Právní předpis začne platit, až ho schválí Evropský parlament a jednotlivé členské státy.

Loňské zkoumání Evropské komise (EK) ukázalo, že zhruba u 46 procent z 320 testovaných směsí medu dováženého do EU je silné podezření z porušování pravidel EU. Nejčastějším prohřeškem je přidávání cukru nebo sirupů z rýže kvůli snížení výrobní ceny a zvýšení zisku. Jako podezřelé vyhodnotila zpráva téměř tři čtvrtiny medů dovážených z Číny a téměř všechny testované medy z Turecka a Británie.

Dosud bylo na medu prodávaném v EU uvedeno jen původ "v zemích EU" nebo "mimo země EU", někdy dokonce obě tato tvrzení zároveň. Skutečný původ tak byl pro spotřebitele nezjistitelný. Nová legislativa počítá s procentním údajem pro nejméně čtyři největší země původu a jejich kompletním výčtem. V budoucnu by měl podle plánů EU přibýt i kód, podle něhož by bylo možné vystopovat původ medu až ke konkrétnímu včelaři.

Nová legislativa se věnuje zejména medu, ale stanoví i základní pravidla pro marmelády a džusy. Na ovocných nápojích bude povinný nápis, zda obsahuje pouze přírodní cukry. Marmelády budou muset obsahovat nejméně 450 gramů ovoce na kilogram výsledného výrobku. Za tři roky pak EU vyhodnotí nová pravidla a případně zavede povinnost informovat i o zemi původu použitého ovoce, uvedla agentura AFP.


Zdroj: ČTK, 1. 2. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 13:19