Agris.cz - agrární portál

Starobrno začalo s vařením 19. ročníku zeleného piva, bude ho o něco více

23. 1. 2024 | ČTK

Brněnský pivovar Starobrno ze skupiny Heineken začal dnes dopoledne s vařením devatenáctého ročníku zeleného piva, které bude v prodeji na Zelený čtvrtek 28. března. Letos připraví pivovar 4570 hektolitrů speciálu, což je o 50 hektolitrů víc než loni a o 70 více než v posledním předcovidovém roce. Speciál se čepuje v Česku i na Slovensku, nejpopulárnější je v Brně, řekla dnes novinářům ředitelka pivovaru Klára Konupčíková. Velikonoční speciály vaří i desítky dalších pivovarů v ČR včetně největších.

"Zájem o ně neklesá a my jsme rádi, že přispíváme k dobré náladě, správné sváteční atmosféře a sounáležitosti lidí. A to nejen k Brně, i když víme, že v našem městě Zelené pivo boduje nejvíc," uvedla Konupčíková.

Jednou z hlavních ingrediencí třináctistupňového speciálu je kromě extrémně světlého sladu či chmele odrůdy žatecký poloraný červeňák i bylinný výluh, jehož složení je přísně střeženým tajemstvím. Jedinou známou přísadou je kopřiva. "Při vaření v laboratoři musíme hlídat čas kontaktu bylin s vroucí vodou, protože jen tak dosáhneme požadované koncentrace a kvality výluhu. Další důležitou věcí je přesné dávkování, protože výluh je velmi silný. Řádově ho potřebujeme litry. Jeho složení stále zůstává výrobním tajemstvím. Naši pivaři ale tušili, že obsahuje i kopřivu, což jsme jim před pár lety potvrdili," doplnil vrchní sládek pivovaru Jiří Brňovják.

Zelená barva piva je výsledkem kombinace více faktorů - technologie, surovin, výluhu i likéru. Recepturu, jejímž autorem je bývalý starobrněnský sládek Petr Hauskrecht, pivovar měnit neplánuje.

Heineken je po Plzeňském prazdroji a Pivovarech Staropramen třetí největší českou pivovarnickou skupinou. Patří mu pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno. Podle výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin dosáhly tržby v Česku 3,4 miliardy korun, meziročně o devět procent vzrostly, čistý zisk dosáhl 222 milionů korun, meziročně o 22 milionů méně. Samostatné výsledky za jednotlivé pivovary Heineken nezveřejňuje.

ska hj


Zdroj: ČTK, 23. 1. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 11:07