Agris.cz - agrární portál

FT: Polsko si v Bruselu zajistilo ústupky ve věci dovozu potravin z Ukrajiny

22. 1. 2024 | ČTK

Nová polská proevropská vláda si zajistila ústupky Evropské komise ve věci limitů na dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny, píše list Financial Times (FT). Eurokomisař Valdis Dombrovskis řekl, že Brusel bude kontrolovat import těchto komodit, pokud bude hrozit, že by kvůli němu padaly ceny v Polsku a dalších zemích sousedících s Ukrajinou.

Část z těchto zemí loni jednostranně zavedla zákaz na dovoz ukrajinských zemědělských produktů v reakci na protesty farmářů, kteří si stěžovali na příliv levnějšího ukrajinského zboží. Nicméně tyto zákazy byly v rozporu s unijními obchodními předpisy.

Evropská komise kvůli chystanému dalšímu prodloužení dovozu ukrajinských zemědělských produktů bez cel a kvót chystá pro sousedy nové pojistky. Podle Dombrovskise, který má v Evropské komisi na starosti koordinaci práce v oblasti hospodářství, budou odpovídat potřebám jednotlivých zemích a umožní Bruselu zablokovat dovoz v situaci, kdy trh v některém státu bude zahlcený. V současnosti Evropská komise vyhodnocuje dopad na trh sedmadvacítky jako celku, což snižuje pravděpodobnost, že zasáhne, podotýkají Financial Times.

"Podíváme se na to, jak můžeme zajistit dodatečné pojistky pro Polsko a další členské státy a jedním ze způsobů je zavedení pojistek šitých na míru dané zemi," řekl Dombrovskis. "Vidíme, že regionálně je dopad ukrajinského dovozu velmi nerovnoměrný, pociťují ho především země v bezprostředním sousedství s Ukrajinou, zatímco pro trh EU jako celku neznamená větší narušení," uvedl také eurokomisař. Nové pojistky by platily od letošního června po dobu jednoho roku, před tím by je ale musel schválit Evropský parlament a většina členských států sedmadvacítky. Dombrovskis zároveň řekl, že s ukrajinskými představiteli otevře jednání o vzájemné liberalizaci v obchodu, aby přiměl Ukrajinu k odstranění některých překážek pro vývoz zboží z Evropské unie.

Nové pojistky jsou dobrou zprávou pro nového polského premiéra Donalda Tuska, který se snaží hájit domácí ekonomické zájmy a zároveň posílit pozici Polska při vytváření unijních politik. Vztahy mezi Bruselem a Varšavou se za předchozí vlády národních konzervativců výrazně zhoršily zejména kvůli sporům o porušování principů právního státu v Polsku.

Sedmadvacítka svůj trh pro ukrajinské zemědělské produkty uvolnila po začátku ruské invaze na Ukrajinu předloni v únoru kvůli tomu, že ruská blokáda v Černém moři znemožnila jejich vývoz touto cestou k odběratelům v Africe a v Asii.

Nejmenovaní unijní činitelé podle FT potvrdili, že uvažují o kvótách na dovoz citlivého zboží, jako je drůbeží maso, cukr a vejce z Ukrajiny. Dovoz drůbeže a vajec se od začátku války zdvojnásobil. Žádné rozhodnutí v této věci však ještě nepadlo.

hab jrm

   

Zdroj: ČTK, 22. 1. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 08:35