Agris.cz - agrární portál

Analytik: Ceny zemědělských výrobců i potravin by letos již tolik růst neměly

22. 1. 2024 | ČTK

Ceny zemědělské produkce letos příliš neporostou. Stejný vývoj by mohl být i u cen potravin, kde by cena mohla růst v řádu jednotek procent za rok, jako tomu bylo v době před epidemií koronaviru. ČTK to řekl agrární analytik Petr Havel. Ceny zemědělských komodit se ale do výsledných cen potravin promítají různě, upozornil.

Ceny zemědělských výrobců podle posledních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v prosinci klesaly osmý měsíc v řadě. Meziročně klesly o 19 procent, za celý loňský rok byly nižší o šest procent. Ceny rostlinných výrobků loni klesly o 13,7 procenta, naopak živočišné výrobky zdražily o sedm procent.

Havel poukázal na to, že růst cen v živočišné výrobě je dán cyklem zemědělské produkce. V chovech hospodářských zvířat velkou část nákladů tvoří krmné směsi, které se vyrábí ze základních rostlinných komodit. V případě, kdy se tedy směsi vyráběly z úrody roku 2022, kdy ceny obilovin byly vysoko, promítlo se to se zpožděním do cen masa z chovů prasat nebo skotu. "Proto se ceny živočišné produkce zvyšovaly, i když ceny rostlinné produkce klesaly," doplnil.

Významný pokles cen zemědělských komodit podle Havla nemusí nutně znamenat výrazný pokles cen produktů, které se z nich vyrábí. "Ceny zemědělských surovin se do cen potravin promítají velmi různorodě, například ceny obilovin zhruba deseti až 15 procenty, ale třeba ceny mléka 40 až 80 procenty, podle typu finálního výrobku," uvedl.

Analytik se domnívá, že další pokles cen u zemědělských surovin by pokračovat neměl, i když může s určitým zpožděním přijít u živočišné výroby, protože se krmiva budou vyrábět z levnější produkce. Na konci jara lze podle něho čekat růst cen hlavně u ovoce a zeleniny vzhledem k nízké loňské úrodě v důležitých producentských zemích na jihu Evropy nebo severu Afriky. Havel uvedl, že úrodu zlikvidovaly vysoké teploty a požáry, a proto jsou v těchto regionech nižší zásoby, což pravděpodobně povede k růstu cen, než se na trh dostane letošní sklizeň.

Letos podle Havla na zemědělství budou mít vliv také změny, které přinesl vládní konsolidační balíček, jako jsou růst daně z nemovitosti či změny zaměstnávání na dohody. Doplnil, že letošní zima není ideální pro kondici zasetých plodin a že se také očekává snížení ploch, na kterých se pěstuje ovoce a zelenina.

Například předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík tento týden ČTK řekl, že čeští ovocnáři kvůli ztrátovému pěstování přes letošní zimu sníží plochu sadů o dalších přibližně 500 až 600 hektarů. Představuje to meziroční snížení ploch zhruba o pět až šest procent asi na 10.600 hektarů. Naopak plochy nových výsadeb se loni propadly pod 100 hektarů na nejnižší úroveň v novodobé historii českého ovocnářství.

Zemědělský svaz uvedl, že podle jeho interního průzkumu v minulém roce klesl zisk zemědělských firem loni klesl na 8,7 miliardy korun z 22 miliard v roce 2022. Meziročně je to o pokles o 60 procent. Do hospodaření firem se promítly vysoké náklady z roku 2022 a také postupný pokles cen komodit, uvedl.


Zdroj: ČTK, 22. 1. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 22:04