Agris.cz - agrární portál

Investor nabízí za Pardubický pivovar, který už nevyrábí, 186 mil.Kč bez DPH

19. 1. 2024 | ČTK

Pardubický pivovar, v němž skončila výroba loni v březnu, má zájemce o odkup. Za budovy a pozemky nabízí investiční společnost přes 186 milionů korun bez DPH. Prodej musí schválit valná hromada. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu společnosti Pardubický pivovar, která bude ve čtvrtek 8. února a kterou má ČTK k dispozici.

Nejvyšší nabídku k odkupu podala Conseq Funds investiční společnost, konkrétně 186,2 milionu korun bez DPH. Pardubický pivovar vlastní společnost Pivovary Staropramen, k prodeji se zatím vyjadřovat nebude.

"Valná hromada společnosti Pardubický pivovar, a.s. je plánovaná na 8. února tohoto roku. Bližší podrobnosti ohledně dalšího vývoje poskytneme s ohledem na akcionáře až po jejím konání," uvedla tisková mluvčí Denisa Mylbachrová.

Na programu valné hromady je také prodej ochranných známek a receptur pivovaru a k tomu movité věci, které firma Pardubický pivovar ještě vlastní. Pivovary Staropramen za známky a receptury chtějí zaplatit 42 milionů korun bez DPH. Za movité věci je navržená cena necelých sedm milionů korun bez DPH.

Pardubický pivovar přestal vařit pivo 31. března 2023. Majoritním vlastníkem firmy je od roku 2019 skupina Pivovary Staropramen. Výroba tam skončila kvůli pandemi a vypuknutí války na Ukrajině. Pivovaru se nedařilo uskutečnit výrobní a obchodní plány. Část pardubické produkce převzal pivovar Ostravar, který skupina vlastní.

Výrobní část byla po březnu zakonzervována, v administrativní budově dál sídlilo vedení firmy a ostraha. Funguje pivovarská restaurace, kterou má v nájmu externí provozovatel.

Mezi zájemci o koupi nemovitostí nebylo město Pardubice. "Už od začátku zaznělo, že očekávají hodnotu kolem 200 milionů korun, což by pro město bylo náročné. Kupovat takto rozsáhlý areál, de facto brownfield, s tím, že nemáme dořešené jiné, by nedávalo úplně smysl," řekl ČTK primátor Jan Nadrchal (ANO).

Územní plán v areálu pivovaru umožňuje lehkou výrobu. Návrh nového územního plánu, který město chce schválit, tam dovolí smíšené městské území, což by mohly být byty nebo komerční prostory.

"Je tam podmínka zachování historické části pivovaru, té vstupní budovy, která rozvoj trochu omezuje. Věřím, že jakmile investor přijde s návrhem, co tam bude, určitě se s městem spojí jako s klíčovým partnerem," dodal Nadrchal.

Město v území vlastní pozemky před pivovarem, kde je parkoviště u bytových domů. "Měli jsme na to předkupní právo, koupili jsme to od pivovaru. Je to veřejný prostor, bylo správné získat ho do majetku," řekl Nadrchal.

Celé území se nejspíš významně promění. Z jedné strany je bývalá továrna Prokop a z druhé bývalý lihovar, obě továrny jsou zbourané a investoři tam připravují své projekty, obchodní zóny, hotel, byty, uvedl Nadrchal.

"Celé území ohraničené sídlištěm Závodu Míru a Palackého třídou je obrovskou přestavbovou plochou, kde vznikne de facto nová velká čtvrť. Budeme to dál sledovat, budeme to určitě hlídat," řekl Nadrchal.


Zdroj: ČTK, 19. 1. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 15:43