Agris.cz - agrární portál

Rybník v Mrákotíně, u něhož voda narušila hráz, bude vypuštěn po jarním výlovu

4. 1. 2024 | ČTK

Rybník v Mrákotíně na Jihlavsku, u něhož nápor vody o svátcích narušil hráz, bude po dohodě s majitelem vypuštěn po jarním výlovu ryb. Voda by zatím měla být upouštěná tak, aby klesla asi o 1,5 metru pod současný stav. Dnešní jednání povodňové komise se týkalo i toho, kdo zaplatí provedené zpevnění hráze, řekl ČTK starosta městyse Miroslav Požár (SNK městyse Mrákotín). Zástupci rybářství, jemuž rybník patří, si podle něj vzali čas na rozmyšlenou.

V Mrákotíně na Jihlavsku museli hasiči loni 25. prosince na několik hodin evakuovat 49 obyvatel domů pod hrází rybníku Řibřid. Jeho hráz pak byla zpevněná pomocí téměř 300 tun kamení. Firmy, které zpevnění o Vánocích zabezpečily, to podle starosty stálo přibližně 400.000 korun.

Rybník Řibřid má podle dostupných údajů rozlohu 21 hektarů. Patří společnosti Rybářství Vysočina se sídlem v Třešti. Jeho zástupce se dnes ČTK nepodařilo kontaktovat.

Vodu z rybníka by podle dohody mělo rybářství postupně upouštět. "Tak, aby to přečkalo někdy do dubna, aby mohli slovit ryby, které tam mají. Pak teprve dojde k celkovému vypuštění a znovu k posouzení, co s tím, jak se to spraví," řekl mrákotínský starosta. Vzhledem k dešti podle něj zatím vody v rybníku v podstatě neubylo. V lokalitě nyní platí druhý stupeň pohotovosti. Provoz přes hráz rybníka je omezený. Po silnici přes hráz mohou projet jen auta do 3,5 tuny.

Na Vysočině vystoupaly některé toky na třetí, tedy nejvyšší, povodňový stupeň o uplynulých vánočních svátcích, kdy po vydatném sněžení přišla rychlá obleva. V noci na dnešek se hladiny řek v regionu opět zvýšily kvůli dešti. První povodňový stupeň značící bdělost podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí na Sázavě v obci Sázava, na Svratce v Dalečíně a pod vírskou nádrží a na Řečici u Nové Říše.


Zdroj: ČTK, 4. 1. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 18:50