Agris.cz - agrární portál

Lesníci v Praze do konce týdne zkontrolují lesy, jejich stav a případné škody

3. 1. 2024 | ČTK

Pražští lesníci budou do konce tohoto týdne prohlížet lesy v metropoli, kontrolovat jejich stav a zjišťovat případné škody způsobené počasím, zejména větrem. Po vydatných deštích a tání sněhu platí na pražských vodních tocích takzvaná povodňová bdělost. ČTK to dnes řekla mluvčí Lesů hlavního města Prahy (LHMP) Petra Fišerová. Návštěvníky pražských lesů vyzývají LHMP k opatrnosti. LHMP jsou organizací hlavního města a mají na starosti lesy a zeleň, drobné vodní toky nebo záchrannou stanici pro volně žijící živočichy.

"Do konce týdne provedeme všude podrobné terénní prohlídky a fakta se budou zpřesňovat," uvedla Fišerová.

Během svátečních dní zaznamenali lesníci kvůli silnému větru desítky pádů stromů, a to jak na lesní cesty, tak na zaparkovaná vozidla pod stromy nebo s lesem sousedící ploty. "Často se jednalo o nějak skrytě zdravotně poškozené stromy nebo stromy na podmáčeném terénu," uvedla mluvčí. V jednotlivých lesích tak budou nyní lesníci kontrolovat převážně stav stromů.

Městská organizace již v prosinci preventivně ořezávala podél hlavních lesních cest větve v korunách stromů, aby tak předešla jejich pádu. "Přesto se ještě vyskytly kvůli silnému větru případy, kdy došlo k vylomení větve či pádu celého stromu na cestu. Vše jsme operativně řešili, v některých případech ve spolupráci s hasiči," dodala mluvčí.

Na pražských vodních tocích pak podle Fišerové stále platí povodňová bdělost. Lesy mají na starosti drobné toky na území metropole, Vltavu a Berounku má ve své správě stát prostřednictvím Povodí Vltavy. Deště a tání sněhu zvedly na konci prosince hladinu řek v celém Česku. V Praze pak byly mezi svátky například uzavřena vrata na Čertovce nebo omezen vstup na náplavky.


Zdroj: ČTK, 3. 1. 2024





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.05.2024 11:15