Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR obnovily Ospirský potok na hranicích Pardubického a Olomouckého kraje

22. 12. 2023 | ČTK

Lesy ČR dokončily obnovu Ospirského potoka na hranicích Pardubického a Olomouckého kraje, vznikly tam také dvě tůně. Podnik na vodohospodářský projekt vynaložil 2,5 milionu korun. Zařadil ho k těm, které pomáhají adaptovat krajinu na klimatickou změnu, vyplývá z dnešní tiskové zprávy.

Vodohospodáři postupně zasypali staré koryto a nahradili ho delším, kterým voda protéká pomaleji. Při přívalových deštích se z přeplněného koryta rozlije do okolní nivy. Projekt státní podnik Lesy ČR hradil s přispěním dotací ministerstva životního prostředí.

"Rovné a technicky nepřirozeně zahloubené koryto jsme vrátili přírodě. Nyní potok opět meandruje krajinou a je mělčí. Voda se tak snadno rozlije do okolní nivy, což kromě jiného zvýší její podzemní zásoby. Spolu s tůněmi vyhloubenými jako biotop vodomilných rostlin a živočichů to jednoznačně prospívá přírodě," řekl vedoucí správy toků pro Povodí Moravy Karel Vašek.


Zdroj: ČTK, 22. 12. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 07:50