Agris.cz - agrární portál

Na sádkách v Chropyni vrcholí rozvoz kaprů určených pro vánoční trh

21. 12. 2023 | ČTK

Na sádkách v Chropyni na Kroměřížsku vrcholí letošní rozvoz kaprů a dalších ryb určených pro vánoční trh. S jejich distribucí začali rybáři minulý týden. Ryby jsou k dostání především ve stánkovém prodeji, řekl dnes ČTK Jiří Zahradníček, vedoucí společnosti Rybářství Tovačov – Záhlinice, které se o sádky stará.

Podnik dodá před Vánocemi na trh zhruba 110 tun ryb, o něco více než v předchozích letech. "Z 90 procent jsou to kapři. Pak to jsou tolstolobici, amuři, štiky nebo sumci," uvedl Zahradníček. Většinou jde o ryby, které rybáři na podzim vylovili ze Záhlinických rybníků u Záhlinic, místní části Hulína na Kroměřížsku. Rybářství hospodaří také na rybnících v Tovačově na Přerovsku.

Pracovníci nyní ryby z chropyňských sádek s kapacitou přibližně 200 tun postupně přemisťují do přepravních beden na nákladních vozech, které je následně rozvážejí na prodejní místa. Rybářství Tovačov – Záhlinice zásobuje rybami téměř celou střední Moravu, k dostání jsou na Kroměřížsku, Přerovsku, Olomoucku nebo Prostějovsku.

Ryby si mohou zájemci koupit i přímo na sádkách v Chropyni, na sádkách v Tovačově nebo na farmě v Záhlinicích. Ceny nabízených druhů jsou takřka totožné jako v předchozím roce. "Oproti loňsku jsme nezdražovali, maximálně o nějakou korunu," řekl Zahradníček.

Záhlinické rybníky mají výměru 220 hektarů. Lokalita je významným přírodním parkem s výskytem mnoha druhů vzácných vodních ptáků. Tyto rybníky vznikly ve 14. století a v letech 1547 až 1573 je rozšířil olomoucký biskup Jan Dubravius. V 18. století byly vysušeny a převedeny na pastviny, v letech 1953 až 1982 je ale tehdejší Státní rybářství Přerov obnovilo.


Zdroj: ČTK, 21. 12. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 10:50